Fiska havskatt i Norge

Havsfiske

Fiska havskatt i Norge är något som är riktigt utmanande. Havskatt (Anarhichas Lupus) är en fin sportfisk med ett brutalt utseende. Havskatten äter musslor och har utvecklat en enorm garnityr. Havskatten går även under namnet havets varg. Den krossar det den får i sina käftar med våldsam kraft. Det gäller att hålla händer och fötter när man väl har fisken i båten. Katten är en fantastisk matfisk och går ofta namnet kotlettfisk i restauranger. Havskatten kan nå vikter uppåt 25 kg och längder på 2 meter. Så stora exemplar är dock sällsynta. Fisket bedrivs ofta på klippiga bottnar eller i närheten av vrak. Det mest kända området för stor havskatt är Saltströmmen men även området runt Tromsö verkar ha ett gott bestånd av grov havskatt.

Havskatt

Beten för havskatt

Det vanligaste betet för havskatt är en pilk med trekroken agnad med en fiskebit. Du kan även byta pilkens trekrok mot en tafs av monofillina, 1,2 mm på 20-40 cm som avslutas med en relativt stor enkelkrok, 5/0-10/0 agnad med en fiskbit eller musselkött i en agnstrumpa. Dunka pilken i botten 20-30 gånger innan du lyfter pilken strax ovanför botten. Dunkandet brukar förvandla den bottelevande havskatten till ett monster som hugger på allt. Gör om proceduren om hugget uteblir. Byt bete ofta så doften finns kvar. Huggen känns som några dragningar eller en stöt i spöet. Vänta gärna några sekunder med mothugget.

Utrustning för havskatt

En traditionell utrustning för havsfiske på 20-30 lb fungerar utmärkt för att fiska havskatt. Tänk på att spöet inte får vara för mjukt för att klara av att driva in krokarna i havskattens stenhårda käft.

Favoriter

    There are no favorites