Fiska rödspätta

Havsfiske

Nu vill jag inspirera alla Norgefiskare att testa fiska rödspätta under sina resor till olika camper runt om Norge. Rödspätta-fisket ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Varför gör det de? Det är en liten fisk som fightar hårt för sin storlek. Men inget extremt om man jämför med hälleflundra eller stor sej. Men fisket är otroligt avslappnande och spännande, och tro det eller ej så är ofta dom första sekunderna när man krokar en stor rödspätta otroligt roliga då det bara tar tvärstopp när man försöker lyfta fisken från botten!

Dubbel rödspättafångst!

Utrustning för att meta rödspätta

Fisket är relativt enkelt, allt som behövs är ett lite lättare spö. Jag föredrar mulitirulle på ett vertikalspö. Funkar dock exakt lika bra med ett vanligt spinnspö. Fördelen med en multirulle(baitcaster) är att det är mer bekvämt när man släpper ut lina och följer bottenstrukturen. Kastvikten på spöet rekommenderar jag 50 gr och neråt. Jag föredrar 20-30 gr då man får en härligare fight med fiskarna.

Rulle Vertikalspö

                      Multirullar från Mieko                                            Miekos alla vertikalspön                              

Tackel för rödspätta

Tackel för rödspätta behöver inte vara så komplicerat. Antingen kan man köpa färdiga plattfisktackel, eller knyta själv. Vad jag har gjort lite annorlunda från dom vanliga, är att jag använder enbart en krok på eftersläp, istället för flera krokar. Anledningen är att den övre kroken blir lätt invaderad av små torsk och kolja i dom områden jag fiskar i. Framförallt torskarna har en riktig talang att svälja hela kroken. Jag använder mig av egenknutna tackel i 0.45-0.55 nylon eller flourcarbon. I princip består tacklet av 40-70 cm långa tafsar med massa krimskrams på. I ena änden sitter det ett litet lekande och i andra en långskaftad krok i storlek 1/0-3/0. Jag använder nästan alltid 3/0, då jag vill få bort sandskäddor och mindre spättor. Anledningen varför jag använder långskaftade krokar är för att lättare kunna kroka av fisken. Dem tenderar att inhalera kroken och svälja betet fort. Med en långskaftad krok så är det möjligt att pilla ut kroken utan att behöva döda fisken. Jag brukar även trycka in hullingen för att inte skada fisken och underlätta avkrokning.

Själva sänket fäster jag på en glidbom. Anledningen till glidbom är att man lättare kan indikera hugget och kroka fisken före den hinner svälja. Själva glidbommen knyter jag över lite tjockare nylon (0,60-0,70mm) än själva tacklet. Då funkar det som en brottlina om man skulle hitta något att fastna i där nere. Tafsen som glidbommen vill jag hålla så kort som möjligt men fortfarande ha möjlighet att glida helt fritt. Brukar ha som tumregel att när glidbommen är i mitten av tafsen skall det vara minst 15 cm på vardera sida av bommen och max 30 cm. I den änden man skall fästa huvudlinan (den kortade änden av bommen som är riktad uppåt efter beteslåset) fäster jag ett passande lekande. I andra änden ett pålitligt beteslås där man snabbt och enkelt kan fästa eftersläppet. Sänket behöver inte vara av särskild typ. Vikter från 30-100 gram är bra att ha, huvudsaken är att man har olika vikter för olika förhållande.

Darts metset rödspätta

Klicka på bilden för att komma till produkten.

Darts metset för plattfisk är ett populärt färdigt metset där allt ingår för att kunna meta olika plattfiskar!

Vart hittar jag rödspätta?

Platser för att fiska plattfisk är svårt men samtidigt enkelt. Första tipset är att kolla med campägare/guider om områden för rödspätta. Eller platser där de vet att det är sand/smågrus bottnar. Känner man någon som har varit i området så är det självklart smart att kolla med de personerna. Är det svårt att hitta bra tips så får man börja från början. Första steget är att leta på flygfoton (satellit bilder), då är det ofta enkelt att se vilka bottnar det är på dom grundare områdena. Steg två är givetvis sjökort. Hitta områden med olika djupmarkeringar utan några djupkanter indikerar ofta på sand, skal eller grusbottnar.

Djup varierar väldigt beroende på vilken tid på året man skall fiska. Min erfarenhet är att under maj, juni och början på juli är fisket betydligt bättre på lite grundare vatten, d.v.s 4-14 meters djup. Då rör sig tobisen väldigt mycket och spättorna är sällan långt borta. Dock under dem månaderna som vattentemperaturen stiger mot sitt max i Nordnorge (8-12 grader) brukar rödspättan röra sig ner mot lite djupare vatten (20-40 m). Men inget är garanterat! Testa alltid alla djup tills man får bra resultat!

Hur fiskar jag rödspätta?

Fisket är relativt enkelt, det krävs enbart lite tid tills man lär sig hur det funkar. Det viktigaste är att man lär sig följa botten på rätt sätt. Använd sänken så man får en liten vinkel på linan. I teorin släpper man först ned till botten. Medan båten driver släpper man ut lina några gånger tills man får en behaglig vinkel. Det första man gör är några smådunk i botten så att det sprider lite sediment och ljud för att få in fisk från sidorna. Sedan låter man det ligga helt still på botten och sakta följer man linan med spötoppen. Så inte sänket dras fram(draggar) över botten när man inte längre kan följa med linan. Då lyfter man spöt så långt man kan emot båten/himlen och väntar någon sekund och lägger ned toppen mot ytan då hittar man ofta botten när spöet är halvvägs mot ytan. Då gör man några snabba smådunk och sedan låter man toppen följa linan igen. Om man inte hittar botten halvvägs eller tidigare mot ytan så får man helt enkelt sätta på lite tyngre sänke. Det som är väldigt viktigt att tänka på under dem så kallade förflyttningarna av sänket är att längden av tafsen måste lyftas ifrån botten. Har man 70 cm tafs måste spöt höjas MINST 70 cm. När spättan tar kroken kan dom ibland simma fram mot sänket, lyfter man för kort slutar det oftast med en helt svald krok och sedan massa bekymmer och förlorad fisketid!

Själva huggen är ganska tråkiga, ofta känner man inte ett klockrent hugg utan när man ska flytta sänket som det bara tar bommstopp! Ibland känner man en hård stöt och inget mer, då har ofta spätta fisken agnet i munnen. Däremot deras små kusiner sandskäddorna hugger ofta mycket aggressivare och man känner det vibrerar och sliter i agnet. Mothugg behöver verkligen inte vara några blixtsnabba superdunder mothugg, utan det räcker att höja spöt i lite mer bestämd och snäppet snabbare än vid själva förflyttningen av sänket. Drift vill man verkligen ha, dock inte för hög. Jag fördrar 0,2-0,7 knop. Blir det högre än så, blir det ofta väldigt svårt att hålla botten. Under lägre drifter är det speciellt viktigt att tänka på lyfta ordentligt högt med spöt och tätare intervaller än vid lagom drift (0,4-0,5 knop).

Agn till rödspätta

Agn till rödspätta kan variera. Det absolut vanligaste är kokt räka, men med det agnet har jag aldrig haft bra fiske i området runt Mehamn. Jag har fiskat uteslutande med fiskstrimlor under dom fyra sista åren. Men beroende på område så är det bra att testa båda! Favoriten på fisk till agn är faktiskt Kolja. Av en slump fick jag använda mig av kolja som agn och sedan dess en ohotad favorit. Jag testat med två krokar på eftersläp, en krok med kolja och den andra sej, makrill eller sill. Det jag snabbt kunde konstatera var att den med kolja fick man större rödspättor och mycket färre sandskäddor. Jag föredrar långa smala strimlor av betesfisk, runt 10-20 cm. Det ska vara långa, smala och perfekta taperade strimlor med inte allt för mycket kött på. Men ibland är dom trögare och vill inte ha för stort. Då kan små strimlor vara att föredra!

//Albin Vegas Martinsson

Favoriter

    There are no favorites