Fiska sej i Norge

Havsfiske

Fiska sej i Norge eller gråsej som den egentligen heter har blivit alltmer populärt i Norge. Sejen är ett verkligt muskelpaket och ger fantastiska fighter. I Norge hittar vi världens största sejar. Vikter över 25 kg förekommer. Perioden för sejfiske brukar normalt vara maj-början av oktober. Fisken följer ofta med sillstimmen varför en bra fiskeplats ena dagen kan vara fisktom dagen därpå. Sej fiskas ofta i djupa områden i frivattnet på 60-120 meters djup. Nattetid jagar de ofta betydligt närmare ytan. Sej kan även sökas på grynnor och i djupbranter med närhet till stora djup.

Fångad Sej Fisk

Underbart att Fiska sej i Norge

Beten för sej (gråsej)

Sej kan fiskas med traditionell pilk och gummimakk, jigg eller en hel sill. Sejen hugger ofta på snabbt sjunkande eller snabbt invevat bete. Det har lett till att så kallad speedjigging (en teknik som ofta används på sydligare breddgrader) har blivit väldigt populär. Då används speciella pilkar som är långa och tunna vilket gör att de är lätta att snabbt veva in samtidigt som de sjunket snabbt genom vattnet. Pilkar för speedjigging är försedda med en eller två stingerkrokar av modell enkelkrok. Var uppmärksam på hugg när betet sjunker, slacklina betyder ofta att en sej tagit ditt bete. När du snabbt vevar in betet kan det bli tvärstopp och en lång ursinnig rusning följer direkt.

Utrustning för sejfiske

De speciella speedjiggingset som finns fungerar utmärkt vid sejfiske. Spöna är relativt korta och försedd med en kraftig haspelrulle med hög utväxling. Traditionell utrustning för havsfiske kan också användas. Lämpliga spön är då 10-30 lb. Det kan vara riktigt roligt att fiska sej med din utrustning för gädda. Går det på någon riktigt stor sej kan den dock vara lite för klen. Fiskar du med upphängare bör tafsen vara 1,2 mm då fler än en sej kan hugga samtidigt och rusa åt olika håll.

Platser som levererar stor sej är bland andra Lofoten och de djupa områdena utanför Söröya.

Favoriter

    There are no favorites