Fiska uer i Norge

Kungsfisken eller Uer som den heter på Norska har karakteristisk orange färg och utstående ögon. Fisken lever på 100-350 meters djup. Uern kan bli upp till 100 cm och väga ca 15 kg.

Kungsfisken eller Uer som den heter på Norska har karakteristisk orange färg och utstående ögon. Fisken lever på 100-350 meters djup. Uern kan bli upp till 100 cm och väga ca 15 kg. Uern blir väldigt gammal, vissa uppgifter talar om fiskar över 60 år. Den växer långsamt vilket medför att den är känslig för hårt fiske. Ta därför inte fler fiskar än ni planerar att äta. Catch and Release är omöjligt att bedriva då den drabbas av dykarsjuka. Fisken har giftiga taggar på gällock och främre ryggfena. Motgift finns i fiskens ögon och dessa kan snittas upp och innehållet pressas ut i såret. Den mest kända platsen för Uer är nog Söröya.

Fiska Uer i Norge

Beten för Uer

Uer fiskas ofta med enkelkrokar i storlek 4/0-10/0 försedda med en bit lysslang eller pärlor och en fiskbit. Ett färdigt havsfisketackel ovanför pilken eller sänket fungerar utmärkt.

Taktik för Uer

Uer fiskas på djup 100-350 meters djup, gärna i branta djupkanter. Fiska från botten och en bit upp i vattnet. Det är ganska vanligt att fisken står pelagiskt i vattnet 5-20 m från botten. Fiskar du strax ovanför botten undviker du även många hugg av lubb. Uern är ingen stridbar fisk, ofta känns bara några försiktiga dragningar i linan. Var uppmärksam på fiskar som lossnat på väg upp och flyter på ytan i området runt båten. Detta sker oftare än man kan tro.

Utrustning för Uer

Vid fiske efter uer fungerar en vanlig havsfiskeutrustning. Det är en fördel om havsfiskerulle har hög utväxling då fisket ofta sker på stora djup. Vill man effektivisera fisket bör man använda en tunn flätlina på 0,20-0,25 mm. Den skär vattnet betydligt bättre och ger mindre vinkel på linan vid drift. Sänken i form av traditionella blysänken på 400 gr och uppåt kan användas. Många fiskare använder sig av en tung pilk (ofta rörpilk) som sänke.

Havsfiske, fiska uer i Norge. Det är en spännande fisk!

Kategorier: Havsfiske

Dela

820 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.92 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Mårten Skagert 2017/03/27
Superservice!!!
Snabb service som alltid. Ska bli kyl att testa predatorjiggen i Norge veckan innan påsk. Har...
Elisabeth... 2017/03/27
Recension
Lätt hitta det vi ville bestäla, snabb leverans !!! Vi är...
Pascale 2017/03/25
Beställning + tjänst
Hade lite frågor som besvarades väldigt snabbt. Bra service o snabb leverans
Hans Hagalid 2017/03/24
Isfiskerullar
Ett otroligt bra utval av isfiskeredskap snabb och effektiva leveranser av mycket kunnig personal
Tomas 2017/03/24
Fiske
Snabb leverans bra priser.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.45