Fiska uer i Norge

Havsfiske

Kungsfisken eller Uer som den heter på Norska har karakteristisk orange färg och utstående ögon. Fisken lever på 100-350 meters djup. Uern kan bli upp till 100 cm och väga ca 15 kg. Uern blir väldigt gammal, vissa uppgifter talar om fiskar över 60 år. Den växer långsamt vilket medför att den är känslig för hårt fiske. Ta därför inte fler fiskar än ni planerar att äta. Catch and Release är omöjligt att bedriva då den drabbas av dykarsjuka. Fisken har giftiga taggar på gällock och främre ryggfena. Motgift finns i fiskens ögon och dessa kan snittas upp och innehållet pressas ut i såret. Den mest kända platsen för Uer är nog Söröya.

Beten för Uer fisk (kungsfisk)

Uer fiskas ofta med enkelkrokar i storlek 4/0-10/0 försedda med en bit lysslang eller pärlor och en fiskbit. Ett färdigt havsfisketackel ovanför pilken eller sänket fungerar utmärkt.

Taktik för Uer

Uer fiskas på djup 100-350 meters djup, gärna i branta djupkanter. Fiska från botten och en bit upp i vattnet. Det är ganska vanligt att fisken står pelagiskt i vattnet 5-20 m från botten. Fiskar du strax ovanför botten undviker du även många hugg av lubb. Uern är ingen stridbar fisk, ofta känns bara några försiktiga dragningar i linan. Var uppmärksam på fiskar som lossnat på väg upp och flyter på ytan i området runt båten. Detta sker oftare än man kan tro.

Utrustning för Uer

Vid fiske efter uer fungerar en vanlig havsfiskeutrustning. Det är en fördel om havsfiskerulle har hög utväxling då fisket ofta sker på stora djup. Vill man effektivisera fisket bör man använda en tunn flätlina på 0,20-0,25 mm. Den skär vattnet betydligt bättre och ger mindre vinkel på linan vid drift. Sänken i form av traditionella blysänken på 400 gr och uppåt kan användas. Många fiskare använder sig av en tung pilk (ofta rörpilk) som sänke.

Havsfiske, fiska uer i Norge. Det är en spännande fisk!

Favoriter

    There are no favorites