Fiskräddare från båt

Pier Rynbäck tipsar om hur du på ett enkelt sätt kan bygga en fiskräddare som gör det lättare för dig att släppa tillbaka fisken på ett skonsamt sätt, för både dig själv och fisken!

Ibland så kan en större fisk vara i behov av rejäl återhämtning efter ett möte med en sportfiskare, om drillningen blir lite för utdragen så bygger fisken upp rikligt med mjölksyra, sedan skall det avkrokas, mätas och föreviga fisken på en bild. Detta påverkar givetvis fisken negativt för en återutsättning. Sedan finns det bra och dåliga sätt på att återutsätta fisken, de dåliga sätten brukar ofta sluta med att fisken avlider efter mötet med sportfiskaren.

På våren och hösten är vattnet kallt och sitta med händerna i vattnet och försöka hålla en fisk den tid den behöver för att klara sig resulterar ofta i att man börjar frysa om händerna och man kanske släpper fisken innan den är redo, samt att det går åt tid som man hade kunnat ägna sig åt att fiska.

Under två säsonger har jag använt fiskräddaren som fungerat mycket bra både för mig och fisken.

Fiskräddaren består av tre saker:

  • Klämma i plast med plattor finns på Jula/Biltema
  • Lina/snöre
  • Tyngd – beroende på storlek på klämman.

När fisken skall återutsättas så brukar jag ha den i håven eller gälgrepp i vattnet, klämman sätts centrerat längs fram i underkäken på fisken, tyngden släpps ned i vattnet därefter fisken med klämman sedan fäster jag linan i båtrelingen. Fisken kan med fördel släppas ned två meter under båten om vattnet är mycket kallt. Fördelen är att fisken står vågrät i vattnet och om man är i ett strömmande vatten så vrider sig fisken mot strömmen. Nu kan man plocka i ordning i båten och fortsätta fiska. Jag brukar inte ha igång någon motor på grund av skaderisk och stress för fisken. När fisken verkar redo för återutsättning så gör man ett lätt ryck i linan och klämman öppnar sig och fisken är fri.

Fiskräddare från båt

Fiskräddare från båt

Kategorier: Gör det själv

Dela

2188 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Urban 2020/08/07
Verkstadschef
Smidigt och relativt snabbt ( trots långt avstånd för leveransen ) mycket bra !!! Jag skulle...
Kenneth Ottosson 2020/08/07
Första weborder
Perfekt! Snabbt och bra!
Claes Håkan... 2020/08/07
Fiskespö
Mycket bra
Simon Ågevall 2020/08/07
Snabb leverans
Tack för en snabb leverans och bra service! Tog knappt en timme från att jag beställde till att...
Freddy 2020/08/06
Nöjd
Lätt att beställa mycket snabb leverans 10/10

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50