Tillverka egna tafsar för Gädda

Tillverka din egen gäddtafs på ett enkelt, smidigt och framförallt bra sätt. Det blir inte bara en bättre tafs för gäddfiske, utan även mycket billigare i slutändan!

Som de flesta vet så är tafs ett måste vid gäddfiske, det finns en uppsjö av tafsar på marknaden av olika kvalité och material. Det som kan ställa till problem med en dålig tafs är först och främst att den är för kort, om en större gädda får tafsen lindad runt huvudet så finns det överhängande risk att linan kommer in i munnen och brister. Andra svaga punkter är beteslås, fjäderringar och lekande som ofta för klena för en större fisk.

Fördelen med att göra egna tafsar är att man själv väljer längd, kvalitén på lekande, beteslås och material samt att man minimerar risken för produktionsfel, samt att det blir betydligt billigare.

Det finns många olika material som är bra, men här kommer jag beskriva den tafs jag använder, och den kommer inte vara orsaken till en förlorad gädda.

Tillverka egen gäddtafs

Material du behöver

  • Wire (AFW surflon 1x7 27kg)
  • Wirelås (AFW Leader Sleeves strl 4)
  • Beteslås (BFT Stay-Lok Snap strl 4)
  • Krympslang (Darts 2,5mm)
  • Lekande anpassat för gädda

Verktyg

  • Darts Wiretång (för att nypa ihop wirelåsen)
  • Avbitare
  • Tändare (för krympslangen och smälta plasten på wiren i låset)

Tänk att tafsen bör räcka minst ett varv runt skallen på en riktigt stor gädda, längden är en smaksak men jag använder mig bokstavligen av mitt huvud, ett varv runt skallen ger en tafs som är cirka 60 cm, onödigt lång kan tyckas men ”inhalerar” en gädda på 10+ betet och gör en rullning så garanterar jag att tafsen inte är för lång. Eventuell nackdel med för lång tafs är att betet blir framtung och sjunker mer än beräknat. Men det är en smaksak som kan diskuteras.

Tillvägagångssätt

Tillverka egen gäddtafs

Mät ut wiren och kapa, klipp till 2 bitar krypslang i lagom längd så det täcker wirelåset, sätt krympslangen på wiren sedan wirelåset och sist lekandet. Trä igenom wiren genom wirelåset och sedan tillbaka igen så du har tre lager wire genom låset, se till att änden är jäms med låset, dra åt öglan och anpassa sedan öglan som sitter i lekandet till lagom storlek.

Tillverka egen gäddtafs

Wiretången har två olika nyp punkter, placera låset i tången så du endast klämmer på låset och inte på wiren, sedan klämmer du låset. Nu kan man med fördel elda försiktigt på låset så man endast smälter plasthöljet inne i låset, låt svalna sedan vänder du på wirelåset och klämmer med den andra nyp punkten på andra sidan wirelåset. Trä på krypslangen och värm den med tändaren från båda håll utan att bränna krypslangen eller smälta plasten på wiren.

Sedan gör du samma procedur med betslåset. Låt tafsen svalna och sedan prov drar du tafsen för att se att allt sitter.

Tillverka egen gäddtafs

Tillverka egen gäddtafs

Kategorier: Gäddfiske , Gör det själv

Dela

2357 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Christer T 2020/10/23
Långedrag
Snabbt o bra ,kommer nog handla där igen
Rolf Pettersson 2020/10/23
Knallpåken knallar.
Supersnabb leverans!!!
Pär Svensson 2020/10/22
Spinnare
Inga problem alls,klockrent.
Gunilla 2020/10/22
Mycket snabb leverans
Supersnabb leverans!
Marcus Larsson 2020/10/20
Jättesnabb leverans
Bra kvalitet på sakerna!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50