Vertikalfiske efter gädda

Gäddfiske

Vertikalfiske efter gädda är en teknik som vi på Mieko Fishing ägnat oss åt under en längre tid. Redan 2010-2011 använde medlemmar ur Mieko Family denna metod och har nu blivit ruskigt duktiga på det. Så duktiga att vi tagit fram beten just för denna metod. Mieko Predator Fin och Spinnertail.

Vi har alla några ställen som man vet är riktigt heta men för stora för att spinnfiskas och för små för att trollas effektivt, här kommer vertikalfisket verkligen på sin plats. Även mindre hålor som är för små eller för djupa för att spinnfiskas så funkar vertikalfisket kanon!

Redan 2010 lyckades Rickard fånga en 10+ gädda på riktat vertikalfiske men det var inte förrän 2011-2012 vi har insåg vilken grym metod detta verkligen är.

Bakgrund till vertikalfiske efter gädda

Utav en slump trillade Robin och Björn över en filmsnutt på Youtube där dom vertikalade efter den amerikanska muskyn. Jon Bondy hade skapat ett bete skräddarsytt efter detta fiske och självklart blev vi tvungna att testa hur våra gäddor skulle reagera på denna metod. Vi beställde direkt ett par beten av herr Bondy men med den höstens hällregn och skyhöga vattennivåer så blev det varken många eller seriösa test. Bondy Bait är ett kanonbete men kan trots sina 200g vara för lätt i vissa förhållanden och tenderar att försvinna ut ur ekolodsbilden allt för ofta och det är allt för lätt att tappa kontrollen på vilket djup man fiskar.

Tunga skallar vid vertikalfiske efter gädda

För att verkligen kunna precisionsfiska under snabbare drift och i mer strömmande vatten så testade Robin att tackla Miekos egna superjigg (Predator Shad), hälleflundrastyle, med Miekos 175g skalle och ett par stingerkrokar som används vid vanligt jiggfiske. Miekos jiggskalle kan tyckas väga onödigt mycket men faktum är att du kan fiska mitt i djupfåror, snabbdrifta i storm, fiska på rejäla djup och du har fortfarande 100% kontakt med betet och alltid betet under båten. Vi blev själva chockade över vilken mångsidighet som helt plötsligt erbjöds med så tung skalle. Du kan t.o.m. slowtrolla/precisionstrolla betet med bra linvinkel!

Mieko Predator Shad - Fiskedrag för vertikalfiske efter gädda

Klicka på bilden för att komma till produkten (Mieko Predator Shad 25 Eldtiger)

Mieko Predator Jighead - Fiskedrag för vertikalfiske efter gädda

Klicka på bilden för att komma till produkten (Mieko Predator Jighead 175 g)

Stingerkrokar - Fiskekrok för vertikalfiske efter gädda

Klicka på bilden för att komma till produkten (Mieko Predator Stingerkrokar)

Ekolod för vertikalfiske efter gädda

Jiggen syns nu oftare på ekolodet vilket gör att man har full koll på var betet befinner sig i förhållande till botten, ett krav där det är mycket nivåskillnader på botten och träd, sprängsten osv som kan sticka upp. Viktigt att poängtera är att ett bra ekolod för vertikalfiske är till stor hjälp precis som till VJ-fisket efter gös. Den stora skillnaden mot trolling är att du kan svepa över en hotspot hur många gånger som helst och verkligen nöta ut gäddorna med näst intill statiskt fiske istället för att lägga 100st spinnfiskekast över platsen. I och med att de började fiska med riktigt tunga skallar så har inte resultaten från vertikalfisket efter gädda låtit vänta på sig. Bara under tre pass levererade vertikalfisket med Miekos Predator jiggar detta:

Gäddfångst med jigg

Miekos jiggskalle har också en annan väldigt intressant egenskap i och med dom olika infästningspunkterna. Fäst tafsen i en av öglorna på sidan av skallen så ligger jiggen på sida som en plattfisk, vid "pilkningar" drar den ut och göra stora cirklar - väldigt hett när gäddorna vill ha lite mera fart! Men det är inte alltid dom vill ha fart och liv, många gånger har vi upplevt bäst fisken när man hållit jiggarna helt still med små, små darrningar. En grundregel är dock att göra ganska snabba ryck upp följt av långsamma nersläpp, oftast kommer huggen i "nersläppen".

Det roligaste med detta fiske är just huggen. Dom är helt sinnesjuka! Man blir lika paff varje gång. Vet att många "over there" som VJ:ar muskie har knäckt flertalet jerkspön pga de sjuka huggen som suger ner spöt (ofta i relingen) och sedan gått över på 8 fotare för att motverka det och få betydligt skönare drillningar. Det är väl ungefär det vi också har kommit fram till och efter lite testande så har vi kommit fram till ett par favoriter som ni kan läsa mer om nedan. Vi har tagit fram ett par Predator beten som förutom Predator Shad 25 och Predator Tail är helt grymma på vertikalfiske efter gädda. Här har ni Predator SpinnerTail och Predator Fin. Mer om dessa kommer i ett senare inlägg!

Mieko predator spinner tail. Fiskedrag för vertikalfiske efter gädda.

Klicka på bilden för att komma till denna Mieko Predator Spinner Tail

Mieko Predator Fin Jarven. Fiskedrag för vertikalfiske efter gädda

Klicka på bilden för att komma till denna Mieko Predator Fin

Utrustning till vertikalfiske efter gädda

Till detta fiske rekommenderar vi:

  • Styva 8+ fots spön. Tex Spro Norway Edition, Okuma Muskie EVX
  • Rullar med relativt starkt bromsstyrka tex Ambassadeur 5000-6000 rullar.
  • Lintjocklek 0,28-0,30.
  • Fluorocarbon tafsar ca 1m långa med pålitliga beteslås.
  • Ett bra ekolod.

Det var lite tankar och grunder när det kommer till Vertikalfiske efter Gädda!

Favoriter

    There are no favorites