Flötestrolling
Flötestrolling är en riktigt effektiv metod på stor fisk. Själva principen med flötestrolling är att du precis som det låter, trollar med flöten bakom båten. Flötestrolling går riktigt långsamt och bedrivs med antingen elmotor eller åror. Vid flötestrolling drar man betesfisk bakom båten, vilket brukar otroligt effektivt om man är ute efter stor gädda, gös men även abborre.
Flöte & paravan till flötestrolling
Flötet är det som indikerar nappen när du flötestrollar. Flötet ska vara glidande på linan, vilket underlättar om du vill fiska djupt. Istället för att veva in flötet i spötoppen vid drillning, så kommer flötet glida ner till ytan eller tafsen, det som kommer först. För att ställa in djupet på ditt bete, och vart flötet ska sluta glida på linan, bestämmer du med hjälp av en liten silikonplupp som kallas flötesstopp. Dessa träs på linan ovanför det glidande flötet. Flötets bärkraft ska anpassas efter det sänke och betesfisk du använder. Darts Gäddflöte BIG och Drennan Piker är två klockrena flöten till flötestrolling. Dessa finns i olika storlekar och lämpar sig till de olika arterna.
Uptrace till flötestrolling
Ibland kan rovfisken komma med ordentlig fart och få med sig linan ovanför din tafs. Därför har man en extra tafs ovanför, som skyddar linan mot dessa tillfällen. Denna extra tafs ovanför den vanliga flötestrollingtafsen, kallas uptrace. En uptrace till flötestrolling kan bestå av både wire och fluorocarbon. Man kan antingen knyta en egen fluorocarbon-uptrace i dimensioner kring 0,90mm, eller använda en vanlig Mieko Gäddtafs 50cm. Gör din uptrace minst 50 cm långt.
Sänke & tafs till flötestrolling
En tafs till flötestrolling består av wire eller fluorocarbon, beroende på vad du själv föredrar eller vilken art du riktar ditt fiske efter. Wire med två stycken trekrokar är det vanligaste. Dessa kan du köpa färdiga, eller knyta egna. Tänk på att anpassa tafsen till din betesfisk.
Sänket används som tyngd för att få ner betesfisken på rätt djup. Sänken kan antingen placerar mellan din uptrace och tafs, eller mellan uptracen och huvudlinan. Sänkets vikt måste anpassas till flötets bärkraft, så att det inte sjunker utan vidare. Att använda tyngre sänken kommer göra det lättare att få ner betet på det djup som du önskar. Som sänke till flötestrolling kan man använda såväl kulbly som päronsänken.
Spö & rulle till flötestrolling
Spöet till flötestrollingen är ganska viktigt. Du vill kunna göra rejäla mothugg och fajta stora fiskar. Flötestrollingspön bör vara mellan 9 och 12 fot långa. 9-10 fot är att föredra i mindre båtar. Spöet bör ha en kraftig ryggrad och ganska djup aktion, för att klara häftiga mothugg och tunga fiskar som rusar och skakar. Se de spön nedan, som vi rekommenderar till flötestrolling.
Rullen bör helst vara av baitrunner/baitfeeder-modell. Det betyder att du har en extra slirbroms, som du kan ställa in så att fisken kan ta betet utan motstånd. När du börjar veva och ska göra mothugg klickar den vanliga bromsen in och du är redo att fajta stor fisk! Rullens storlek anpassas naturligtvis efter övrig utrustning.
Det finns 40 produkter.
Showing 1-40 of 40 item(s)