Angeldon

Fiske med angeldon

Fiske med angeldon en gammal klassisk metod vid isfiske efter gädda. Det är många som bedriver fiske med angeldon fortfarande eftersom det är så pass effektivt och framförallt enkelt. Ett angeldon består av träfäste med en spole som snurrar fritt. Linan som sitter på spolarna är en bomullslina, precis som förr. Högst upp på t...

Fiske med angeldon

Fiske med angeldon en gammal klassisk metod vid isfiske efter gädda. Det är många som bedriver fiske med angeldon fortfarande eftersom det är så pass effektivt och framförallt enkelt. Ett angeldon består av träfäste med en spole som snurrar fritt. Linan som sitter på spolarna är en bomullslina, precis som förr. Högst upp på träet sätter du fast själva vippan, som fungerar som nappindikator. På baksidan sitter mekanismen där du kan placera din smällkork. Nu förtiden använder man ofta ålbjällror som fästes på vippan. Du kan med fördel byta ut den gamla klassiska angelkroken mot modernare tafsar med trekrok. Då krokar du kroka betydligt fler fiskar. Angeldon är billiga och du kan för en mindre summa köpa många angeldon. Glöm inte att returnera den fisk du inte skall ta tillvara på. Det säkerställer att både du och andra kan ha ett bra fiske även i framtiden. Fiske med angeldon är ett mycket trevligt fiske. Det kan med fördel bedrivas i sällskap med goda vänner och en eld där man kan grilla förhöjer trivseln ytterligare.

Hur fungerar ett angeldon?

När du tacklar upp ett angeldon sätter du på din betesfisk på kroken och placerar den på lämpligt djup. Gör en ögla på angellinan och häng den på vippan så den böjs ned över hålet. Fäll upp smällmekanismen och ladda den med en smällkork (om du använder dessa). Nu är angeldonet riggat och klart. När fisken hugger kommer den dra ner vippan mot hålet så öglan släpper och fisken kan dra ut lina. Vippan reser sig och smällkorken smäller. Använder du ålbjällra kommer den pingla när vippan rör sig fram och tillbaks. Vid fiske med angeldon drillar du fisken med linan i händerna. Därför är en kraftig bomullslina som inte skär in i händerna när fisken rusar att föredra. När du fiskar med angeldon bör du ha en rejäl isborr som ger borrhål på ca 20-25 cm. En stor gädda eller gös är väldigt svår att få upp ur ett mindre borrhål och risken att tappa fisken ökar markant.

Fisketeknik

Sprid dina angeldon med ca 20 meters mellanrum. Fiskar du av en grynnkant eller djupbrant så placera dina angeldon på olika djup. För att hitta grynnor, djupbranter eller djuphålor kan man efter kusten använda appen "Eniro på sjön -Gratis sjökort". Är fisken på hugget ser du vilket djup som ger hugg och kan placera dina angeldon så du har dem på rätt djup just den dagen. Fiska även på olika avstånd från botten. Vissa dagar kan det ge bäst resultat att fiska strax under iskanten medan andra dagar ger det flest hugg i mellanvattnet eller strax ovanför botten. Som bete används ofta mört men även löja, strömming, braxen, lake, sik mfl. arter fungerar som betesfisk. Byt gärna de vanliga angelkrokarna mot ismetetafs. Då korkar du betydligt fler fiskar. Då är det vara lämpligt att ha ett litet, lätt päronsänke på linan och tynger ned betesfisken. Den lätta ismetetafsen är ofta för lite för att betefisken skall sjunka. Detta lilla tips kan öka din framgång på angelisen markant. Tänk dock på att inte ha för små krokar. Du drillar fisken med händerna och inte ett mjukt ismetespö så kroken belastas förmodligen mer när fisken rusar om du inte är med på noterna. Tröga dagar kan det vara mycket effektivt att spreja på doftspray på betesfisken. Det kan tom. vara helt avgörande för om fisken skall lockas till hugg.

  • Med Angeldon är ett enkelt att isfiska
  • Angeldon är populära vid isfiske efter gädda, gös och andra arter
  • Byt gärna den klassiska kroken mot en modernare ismetetafs för att kroka fisken bättre
  • Använd isborr på 200-250 mm
  • Använd gärna doftspray på din betesfisk
  • Använd inte för många angeldon, när det är huggperiod blir det svårt att hinna med alla hugg
Mer
Visar 1 - 39 av 39 Produkter

2357 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Christer T 2020/10/23
Långedrag
Snabbt o bra ,kommer nog handla där igen
Rolf Pettersson 2020/10/23
Knallpåken knallar.
Supersnabb leverans!!!
Pär Svensson 2020/10/22
Spinnare
Inga problem alls,klockrent.
Gunilla 2020/10/22
Mycket snabb leverans
Supersnabb leverans!
Marcus Larsson 2020/10/20
Jättesnabb leverans
Bra kvalitet på sakerna!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50