Pilk

Pilk är ofta ett mycket effektivt bete vid havsfiske. Det var ett av de första beten man använde när fiske med kraftig nylonlina kom igång. På den tiden användes en vinda att ha linan på och pilken hade ofta en gummimakk ovanför. Pilkar fungerar precis lika bra i dag som på den tiden. Pilkar har inte förändrats så mycket under årens lopp. De har...

Pilk är ofta ett mycket effektivt bete vid havsfiske. Det var ett av de första beten man använde när fiske med kraftig nylonlina kom igång. På den tiden användes en vinda att ha linan på och pilken hade ofta en gummimakk ovanför. Pilkar fungerar precis lika bra i dag som på den tiden. Pilkar har inte förändrats så mycket under årens lopp. De har ofta än i dag samma form, finish och design som de hade på 60-70-talet. Det mest nytänkande som hänt är nog vår egen Mieko Pilk med rasselkammare och en modernare design. Pilkar levererar ofta mer fisk än jiggar men medelvikten är ofta lägre än om du fiskar med jigg.

När skall jag fiska med pilk?

Pilk är ett utmärkt bete vid havsfiske efter arter som torsk, sej, kolja, havskatt, uer mfl. Om fisket är trögt kan pilk vara betydligt mer effektivt än fiske med jiggar. Du kan dessutom ha upphängare ovanför pilken som också ofta ger hugg. Variera även färg på både pilk och upphängare för att se vilket som fungerar bäst just den dagen.

Hur fiskar jag med pilk?

Fiske med pilk kan varieras i det oändliga. Det som gör pilken effektiv är ofta att den sjunker snabbt vilket ofta utlöser huggreflexerna även hos slöa rovfiskar. Börja med att släppa ned pilken till botten, veva upp 1-2 m och gör några kraftiga lockryck på 100-150 cm. Håll sedan pilken stilla och gör mindre lockryck på 20-40 cm innan du gör 2-3 kraftiga lockryck igen. Upprepa proceduren och fiska gärna även en bit ovanför botten. Om det är mycket fisk kan du med fördel byta ut trekroken på din pilk till en stor enkelkrok. Då undviker du många felkrokningar som är relativt vanliga annars. Om du fiskar i områden med stenig botten kan du också byta trekroken mot en enkelkrok och på så sätt undvika många bottennapp.

 • Svenskepilk

  Svenskepilken är en förmodligen den mest kända pilken vid fiske i både Norge och Sverige. Den finns i många olika vikter och även i modellen Deco som har en räfflad yta för att ge extra kraftiga ljudvågor i vattnet.

 • Stingsilda

  Stingsilda är en klassisk pilk från norska Sölvkroken. Den finns i många vikter upp till 700 gr som tyngst. Den tyngsta varianten av Stingsilda är perfekt om båten driftar snabbt eller du skall fiska på stora djup.

 • Miljöpilken

  Miljöpilken är en pilk som är blyfri, därav namnet. Miljöpilken är nästan formad som en rörpilk. Det gör att de sjunker mycket snabbt. Den är ett prisvärt alternativ.

 • Mieko Pilk

  Mieko Pilk är den nya generationen av pilkar för havsfiske. Den har en modern design som gör att ljudvågorna i vattnet attraherar rovfiskar. Den har dessutom inbyggd rasselkammare vilket gör att den sänder ut extra vibrationer i vattnet. Det var vid testfiske visat syg mycket effektivt. Mieko Pilk har dubbla, mycket kraftiga fjäderringar för att få extra styrka när de riktigt stora torskarna snurrar i vattnet. Den är dessutom försedd med en kraftig Mustad trekrok.

Mer

826 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.92 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Johan 2017/03/29
Recension
Snabbt och smidigt . Toppbetyg
Bengt A... 2017/03/29
Leverans av varor från er!
Än en gång imponerande god service och mycket snabb leverans. Ni är ett föredöme för hur det...
Kurt Edström 2017/03/29
Jättenöjd
Jag handlar rätt mycket från er, är jättenöjd. Snabba leveranser!
Jon Olsson 2017/03/28
Bra service
Beställde snabbt och enkelt. Snabb leverans
Christer... 2017/03/28
havsfiske Norge
Jag har fiskat i Trönderlag och på flera andra ställen i Trondheimsfjorden men mest med handlina....

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.45