Mormyska

En mormyska är ett mycket litet bete och väger under 1 gr upp till 5-6 gr. En mormyska kan efterlikna mycket, allt ifrån ett litet fiskyngel till en räka eller någon annan insekt som lever i vattnet. Ädelfisk tvekar sällan att ta en mormyska, då de efterliknar dess naturliga byte. Vid tävlingsfiske är mormyska mycket effektivt, då det oftast han...

En mormyska är ett mycket litet bete och väger under 1 gr upp till 5-6 gr. En mormyska kan efterlikna mycket, allt ifrån ett litet fiskyngel till en räka eller någon annan insekt som lever i vattnet. Ädelfisk tvekar sällan att ta en mormyska, då de efterliknar dess naturliga byte. Vid tävlingsfiske är mormyska mycket effektivt, då det oftast handlar om att dra mängder av småfisk. Man ska däremot inte underskatta en liten mormyska, ibland är det detta bete som är absolut bäst på stor fisk.

Isfiske med mormyska är ofta väldigt effektivt när fisken är trög och endast vill ha ett litet byte. Vid fiske med de minsta modellerna krävs en nappindikator eller även kallad mormyskatopp, då huggen kan vara extremt försiktiga. Olika nappindikatorer till mormyskor finns det mängder av, både av plast och metall. En större mormyska används ofta vid pimpelfiske efter öring, röding och regnbåge. De mindre används för svårflörtad abborre, vitfisk och framförallt sik. En mormyska fiskas med allt ifrån obetydliga små darr, till stora ryck. Mormyska brukar oftast agnas med en eller flera maggots. Du kan även spraya doftspray på din mormyska. Men tänk på att en mormyska är ett mycket lätt bete, så du bör aldrig använda tjockare lina än 0,20 mm, eftersom du helt kommer tappa kontakten med betet och därför missa napp!

Vi har många olika modeller, tyngder och färger av mormyska. Har du aldrig prövat att fiska med mormyska, bör du verkligen göra det. Det kan nämligen vara ruskigt effektivt.

Hur fiskar man med mormyska?

Börja med att rensa hålet från issörja. Det krävs ett rent hål för att mormyskan skall sjunka och du skall kunna se om linan rör sig vid försiktiga napp. Släpp ned mormyskan till botten och börja med att höja mormyskan ca 80-100 cm ovanför botten. Lyftet skall ta ca 10 sek. Upprepa proceduren 3-4 gånger. Har det inte huggit gör du samma lyft men långsamt. Ett lyft skall då ta ca 20-25 sek. Har ingen fisk huggit efter 3-4 lyft upprepar du långsamma lyft men lägger in pauser var 1--15 cm på ca 5-10 sek. Hugger det fortfarande inte är det dags att byta hål.

Vilken utrustning skall man ha vid fiske med mormyska?

Vid fiske med små mormyskor bör du använda signaltopp för att se nappen som kan vara extremt försiktiga. Vid fiske med tyngre mormyskor (4 gr och tyngre) kan man fiska utan signaltopp men var då extra uppmärksam på linan. Den indikerar ofta napp genom att röra sig åt sidan, helt plötsligt bli slak eller röra sig på ett onaturligt sätt. Vad gäller lindimension så gäller regeln "använd så tunn lina som möjligt" Vid fiske med de allra minsta mormyskorna måste du gå ned till dimensioner nedåt 0,08 mm för att ha bra kontakt med betet. För de största mormyskorna på 4-5 gr och uppåt kan man använda 0,18 mm eller något kraftigare.

  • Mormyska är effektivt vid trögt fiske
  • Använd så tunn lina du kan för att få bra kontakt med mormyskan
  • Agna gärna med maggot eller vaxlarv. 
  • Använd gärna doftspray för att göra din mormyska extra attraktiv

Mormyskaspö

Vilket spö man ska använda vid pimpelfiske med mormyska är inte alltid lätt. Det finns många åsikter om detta och de flesta tycker olika. Som vi nämnde tidigare så väljer du nappindikator/signaltopp beroende på mormyskans storlek. Ibland räcker det att ha ett känsligt spö. Det vanligaste är att använda ett lätt och litet pimpelspö utan toppögla, som ersätts med en mormyskatopp. Nu för tiden blir det allt vanligare att man använder ett pimpelspö med en liten flugrulle eller haspelrulle. Då kan man välja ett mormyskaspö med rullfäste, för att sedan fästa nappindikatorn på. Vi har även ett specialdesignat mormyskaspö som är något längre och har en känslig topp. Denna modell har blivit riktigt populär bland mormyskafiskare!

Mormyska till röding

Det absolut vanligaste när man fiskar röding är ett klassiskt blänke. Men det blir allt vanligare att man använder mormyska till röding. Rödingen är, som vi alla vet, en svårlurad fisk som ibland ratar ditt bete oavsett vad. Om rödingen är riktigt seg och svår att locka till hugg kan mormyska vara knepet! Ett hett tips är att byta ut kroken under blänket till en mormyska istället. Agna den med några maggots, för doftens skull, och sedan pimpla som vanligt. Av någon anledning verkar mormyskan göra det svårt för rödingen att motstå ett smakprov.

Några av de många modeller vi på Mieko Fishing har i vårt sortiment:

Warp -En vidareutveckling av mormyska Twisted

Warp är en vidareutveckling av den kända mormyskan Twisted. Den har en böjd form och ger en siluett av en något böjd larv när den ser Warp underifrån. Den är dessutom försedd med en stjärt av hår. Den rör sig i vattnet och lockar ofta till hugg. Vill du trigga fisken extra mycket skall du spraya på doftspray på hårstjärten. Det kan vara avgörande om du får hugg eller inte när fisken är trög. Warp agnas gärna med maggot, det brukar vara väldigt effektivt vid fiske i fjällvatten.

Simply -En vidareutveckling av Mintuu

Den kända mormyskan Mintuu har nu vidareutvecklats i form av den nya modellen Simply. Har du inte testat Mintuu, eller Simply vid isfisket bör du göra det. Simply har en bred larvliknande profil och är försedd med små vingar av hår. Dessa vingar rör sig förföriskt i vattnet och kan med fördel förses med doftspray. En sak är säker -Simply är effektiv.

Abisko

Abisko Mormyska finns i 1,5 och 2,5 gr samt ett antal olika fina mycket fångstgivande färger. Mormyskan är försedd med en stark och sylvass krok för bästa krokningsegenskap

Drippo

Drippo Mormyska finns i vikter 0,8, 1,6 och 3,6 gr. Drippo finns också i en mängd olika färger. Fiskar du abborre, röding, öring harr eller andra arter från isen bör du testa Dripps Mormyska, -Den levererar

Cash

Cash Mormyska är stor, väger 3 gr och är 15 mm lång. Den är försedd med en svans i ekorrhår och finns i några effektiva färger. Cash är försedd med stark och mycket vass krok för bästa krokningsegenskap

Cato Mormyska

Cato Mormyska är stor och väger 4 gr. Cato finns i några klassiska färger och har blivit en favorit för många fiskare. Skall du fiska röding i fjällen bör du inte vara utan några Cato i din fiskeväska.

Mer
per sida
Visar 1 - 48 av 241 Produkter

2317 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Tomas Hansson 2020/09/23
fiske
mycket bra snabb leverans ska handla mera hos er
Peter Persson 2020/09/23
Nöjd kund
Bra service och snabb leverans
Ingeborg 2020/09/22
Snabb handläggning
Bra varor till vettigt pris. Paketet i min hand 24 timmar efter beställning
Andreas Nilsson 2020/09/22
Beställde fiskedrag
Har inget alls att klaga över. Supersnabb service och leverans. Beställde kl 11 en tisdag och...
Östen Larsson 2020/09/22
Beställning
Första gången jag har beställt varor och det var snabbt och bra levererat och bra priser. Kommer...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50