Haspelspön

Vi har ett stort utbud av haspelspön. Välj bland olika varumärken som Spro, Okuma, Westin, Rovex, Ron Thompson, Savage Gear, DAM mfl. Välj bland modeller från lätta haspelspön för UL-Fiske till spön som klarar tufft gädd, lax eller havsfiske. Laxfiskespön har ofta en djup aktion för att parera laxens rusningar i strömmande vatten. Gäddfiskespön ...

Vi har ett stort utbud av haspelspön. Välj bland olika varumärken som Spro, Okuma, Westin, Rovex, Ron Thompson, Savage Gear, DAM mfl. Välj bland modeller från lätta haspelspön för UL-Fiske till spön som klarar tufft gädd, lax eller havsfiske. Laxfiskespön har ofta en djup aktion för att parera laxens rusningar i strömmande vatten. Gäddfiskespön och havsfiskespön har kortare aktion för att underlätta krokning av fisken.

Vilken typ av haspelspö skall jag välja?

Det finns en mängd olika modeller av haspelspön. Det går inte att hitta ett spö som passar allt från tufft gäddfiske med tunga beten till fiske med lätta beten efter abborre. Du bör istället inrikta dig på att hitta ett spö som passar till den typen av fiske du oftast bedriver. De saker du först kan fundera på är:

  • Hur tunga beten brukar jag fiska med? Spön klassas oftast efter rekommenderad kastvikt.
  • Vilken längd vill jag ha på spöet? Långa spön används oftast vid fiske där du lätt kan svinga ditt spö utan att fastna i något. Meddellånga spön används oftast vid båtfiske eller fiske på land. Korta spön används ofta vid fiske där du har trångt om utrymme, ex. kajakfiske eller landfiske där det ofta är buskar och svårt att hantera långa spön. UL-spön är också ofta relativt korta.
  • Design, vill du ha korkhandtag, någon speciell färg eller specifika spöringar?

När du funderat på dessa frågor kan du börja se på alla de modeller av haspelspön vi har i butiken.

Haspelspö UL

Haspelspön med lätt rekommenderad kastvikt, ca 0-10 gr brukar ofta kallas haspelspö UL eller som de egentligen heter Ultralätta spön. De används vid fiske med små beten på upp till ca 10 gr, så kallat UL-Fiske eller ultralätt fiske som det egentligen står för. Dessa spön har ofta längder mellan 5-7 fot, ibland längre. De kan kasta även små beten och fighterna med fisken blir roliga även med fiskar som inte är så stora. Till dessa spön är det viktigt att använda en liten haspelrulle så hela kombinationen blir lätt och passar vid UL-fiske.

Gäddspö

När man använder haspelspö vid gäddfiske brukar man ofta använda lite kraftigare spön. Det beror på att många använder ganska stora och tunga beten vid sitt gäddfiske. Normalt är rek. kastvikt på ca 50-180 gr. Längden på ett haspelspö för gäddfiske beror på hur man fiskar och var. Normala längder på gäddspön är 8-9 fot. Om man inte använder tunga beten skall man välja ett spö med rekommenderad kastvikt som är anpassad till de beten man använder. Självklart går det utmärkt att fiska gädda med ett spö med exempelvis rek. kastvikt 15-45 gr. Då använder man helt enkelt beten som är anpassade för den kastvikten. Det är fler och fler som upptäcker hur kul det är att fiska gädda med lättare haspelspö nu. Det klassa downsizing. Fighterna blir mycket roligare även om gäddan kanske inte är så stor. Många tycker helt enkelt man får ut mer av sitt gäddfiske.

Haspelspö för fiske efter abborre

Vid fiske efter abborre passar lättare spön mer rek. kastvikt på ca 5-30 gr. Då täcker man in de flesta "normala" beten för abborre. Längder på dessa spön brukar vara ca 6,5-8 fot. Det är roligare att fiska mer lite lättare utrustning då beten för abborre ofta är mindre och även en stor abborre är mycket mindre än de fiskar man får vid gäddfiske. En för kraftig utrustning ger sämre känsla vid kast och framförallt, det är inte lika kul att drilla en abborre på ett för kraftigt haspelspö. Om du inte skall använda speciellt tunga beten för abborre kan du gärna välja ett haspelspö med rek. kastvikt på ca 5-15 gr. Det täcker in de flesta beten för abborre och det är kul att drilla abborre med det.

Drop Shot spö

Drop shot spön är haspelspön som är anpassade till drop shot fiske. De har en riktigt mjuk topp som signalerar även försiktiga hugg. Längden på drop shot spön brukar ligga på 7-9 fot och rekommenderad kastvikt på ca 10-30 gr.

Resespö

Resespön eller flerdelade spön som många också kallar dem är spön som är anpassade för att enkelt ta med sig på resan. Ofta är hopfälld längd endast 60-90 cm. De passar utmärkt vid fjällvandring och andra resor både inom Sveriges gränser och utlandsresor. Flerdelade spön har i dag väldigt skön känsla. Man kan ibland bli förvånad över att spöet har 4-5 delar och ibland även upp till 6 delar utan att känslan blir sämre. När du fiskar med resespön skall du alltid vara noggrann att spöholkarna är ordentligt ihoptryckta. I annat fall kommer de att spricka. Är du bara noggran med det håller resespön lika bra som vanliga haspelspön trots att de har flera delar.

Teleskopspö

Teleskopspön är som namnet säger teleskopiska och kan skjutas ihop vid transport. Det är mycket smidigt vid resor och exempelvis vid fjällfiske då du enkelt kan färsta spöet utanpå ryggsäcken utan att det sticker ut och riskerar gå av mot grenar eller liknande. Teleskopspön är populära och många modeller är riktigt fina. Tänk på att vara försiktig när du skjuter ihop de olika delarna. Om du gör det för hårt kommer ringarna att lossna. Rätt skött kan du använda ditt teleskopspö mycket länge.

Mer
per sida
Visar 1 - 48 av 104 Produkter

2317 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Tomas Hansson 2020/09/23
fiske
mycket bra snabb leverans ska handla mera hos er
Peter Persson 2020/09/23
Nöjd kund
Bra service och snabb leverans
Ingeborg 2020/09/22
Snabb handläggning
Bra varor till vettigt pris. Paketet i min hand 24 timmar efter beställning
Andreas Nilsson 2020/09/22
Beställde fiskedrag
Har inget alls att klaga över. Supersnabb service och leverans. Beställde kl 11 en tisdag och...
Östen Larsson 2020/09/22
Beställning
Första gången jag har beställt varor och det var snabbt och bra levererat och bra priser. Kommer...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50