Flätlina

Flätlina eller spunnen lina som den också kallas är väldigt populär i dag. De flesta fiskare använde spunnen lina då kontakten med betet är mycket bättre med en flätlina än med en fjädrande nylonlina. Du känner minsta stöt på betet och mothuggen sitter klockrent.

Varför skall jag använda flätlina?

Flätlinor har många fördelar och några nackdel...

Flätlina eller spunnen lina som den också kallas är väldigt populär i dag. De flesta fiskare använde spunnen lina då kontakten med betet är mycket bättre med en flätlina än med en fjädrande nylonlina. Du känner minsta stöt på betet och mothuggen sitter klockrent.

Varför skall jag använda flätlina?

Flätlinor har många fördelar och några nackdelar. Vi skall här gå igenom de funderingar du kanske har när du väljer om du skall ha flätlina och vilken du skall välja. En flätad lina är tillverkad av Dynema. Det är ett mycket starkt material som flätas samman till en lina, sk. flätlina. De senaste åren har linorna utvecklats väldigt mycket och det finns olika metoder vid tillverkning. Linorna tillverkas i olika många trådar som sedan flätas tillsammans, tex 4, 8 eller upp till 16 trådig lina. Olika tekniker vid tillverkning ger olika resultat. Vid exempelvis fiske med haspelrulle bör man använda en flätlina som är så rund som möjligt. Den löper av från spolen på ett smidigt sätt utan att trassla. En lina som är mer flat löper inte ut lika smidigt från en haspelrulles spole lika fint som en rund. Detta medför att en flat lina trasslar lättare på en haspelrulle. Om du fiskar med multirulle spelar detta mindre roll för ditt fiske. Linorna prepareras ofta med sk. coating, ett skyddande lager som skyddar linan och gör den mer tålig mot nötning. Linan kan coatas både när den är helt färdig eller innan den flätas ihop till färdig lina. Fördelar med en flätlina är att de har mycket hög brottstyrka. Du kan med andra ord använda en mycket tunnare lina jämfört med nylonlina och ändå ha hög brottstyrka.En flätlina är dessutom stu,m vilket ger en helt anan kontakt med betet. Du känner minsta lilla hugg även om du har långt lina ute. När du gör mothugg ger den stumma linan stryck på krokspetsarna direkt och de drivs in i fisken som sitter fast.

Viktigt att tänka på när du spolar på ny flätlina på din rulle är att fästa med en bit tape. Linan är helt stum och glatt mot rullens spole. Om du inte fäster flätlinan med tape eller lim riskerar den att glida på spolen. Då kan du inte bromsa fisken eller göra rejäla mothugg. Linan glider på spolen när du sätter press. En flätlina blir inte sämre av ålder, den blir sämre av nötning. Korta därför av någon meter med jämna mellanrum så du har fräsch lina. När du fiskat en säsong med linan kan du vända på linan så du får den innersta biten längs ut. Den delen av linan har inte nötts och är helt fräsch.

Vilket märke skall jag ha på min flätlina?

Vi har valt ut olika varumärken på flätlina för att du skall ha valmöjligheter. Här nedan listar vi några av de linor vi har valt i vårt sortiment.

  • Strike Wire Extreme, en rund flätad lina som passar för både multi och haspelrullar
  • Savage Gear Finezze HD4, en rund prisvärd spunnen lina som passar både multi och haspelrullar
  • Rovex Tergo Braid, en billig flätlina som är mycket prisvärd
  • Fireline Tracer Braid, en rund flätlina som håller extremt jämn kvalite. För den som ställer riktigt höga krav
  • Strike Wire Multi Colour 8x, en mycket bra lina med olika färg var 10:e meter. Populär till havsfiske
  • Strike Wire Stinger Braid, en spunnen lina framtagen för att knyta tafsar och stingers

Mer
per sida
Visar 1 - 48 av 75 Produkter

2317 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Tomas Hansson 2020/09/23
fiske
mycket bra snabb leverans ska handla mera hos er
Peter Persson 2020/09/23
Nöjd kund
Bra service och snabb leverans
Ingeborg 2020/09/22
Snabb handläggning
Bra varor till vettigt pris. Paketet i min hand 24 timmar efter beställning
Andreas Nilsson 2020/09/22
Beställde fiskedrag
Har inget alls att klaga över. Supersnabb service och leverans. Beställde kl 11 en tisdag och...
Östen Larsson 2020/09/22
Beställning
Första gången jag har beställt varor och det var snabbt och bra levererat och bra priser. Kommer...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50