Pilk

Pilk är ofta ett mycket effektivt bete vid havsfiske. Det var ett av de första beten man använde när fiske med kraftig nylonlina kom igång. På den tiden användes en vinda att ha linan på och pilken hade ofta en gummimakk ovanför. Pilkar fungerar precis lika bra i dag som på den tiden. Pilkar har inte förändrats så mycket under årens lopp. De har...

Pilk är ofta ett mycket effektivt bete vid havsfiske. Det var ett av de första beten man använde när fiske med kraftig nylonlina kom igång. På den tiden användes en vinda att ha linan på och pilken hade ofta en gummimakk ovanför. Pilkar fungerar precis lika bra i dag som på den tiden. Pilkar har inte förändrats så mycket under årens lopp. De har ofta än i dag samma form, finish och design som de hade på 60-70-talet. Det mest nytänkande som hänt är nog vår egen Mieko Pilk med rasselkammare och en modernare design. Pilkar levererar ofta mer fisk än jiggar men medelvikten är ofta lägre än om du fiskar med jigg.

När skall jag fiska med pilk?

Pilk är ett utmärkt bete vid havsfiske efter arter som torsk, sej, kolja, havskatt, uer mfl. Om fisket är trögt kan pilk vara betydligt mer effektivt än fiske med jiggar. Pilken går snabbt genom vattnet och det triggar fiskens huggreflexer. Du kan dessutom ha upphängare ovanför pilken som också ofta ger hugg. Variera även färg på både pilk och upphängare för att se vilket som fungerar bäst just den dagen. Även formen på din pilk kan vara avgörande på om du skall få fiske eller inte. En rörformad modell går snabbt behom vattnet medan en som är välvd eller lite platt lättare skär ut i vattnet. Ibland är det mer effektivt att pilken skär ut åt sidorna och vid andra tillfällen är det bättre om pilken går rakt ned genom vattnet. När man fiskar med pilk får man ofta fler fiskar än om man fiskar med jigg. Ofta är även snittstorleken på fisken något lägre än vid fiske med jigg eller betesfisk.

Hur fiskar jag med pilk?

Fiske med pilk kan varieras i det oändliga. Det som gör pilken effektiv är ofta att den sjunker snabbt vilket ofta utlöser huggreflexerna även hos slöa rovfiskar. Börja med att släppa ned pilken till botten, veva upp 1-2 m och gör några kraftiga lockryck på 100-150 cm. Håll sedan pilken stilla och gör mindre lockryck på 20-40 cm innan du gör 2-3 kraftiga lockryck igen. Upprepa proceduren och fiska gärna även en bit ovanför botten. Om det är mycket fisk kan du med fördel byta ut trekroken på din pilk till en stor enkelkrok. Då undviker du många felkrokningar som är relativt vanliga annars. Om du fiskar i områden med stenig botten kan du också byta trekroken mot en enkelkrok och på så sätt undvika många bottennapp. Är fisket trögt kan du gärna ha några upphängare ovanför din pilk. De ger ofta hugg. Variera även upphängarnas storlek, modell och färg. Det är ofta avgörande hur fisket skall gå.

Viktig info när du köper havsfiskepilk

Det finns en mängd olika pilkar på marknaden. De har olika former, färger och självklart olika kvaité också. Generellt kan man säga att man får vad man betalar för. De billigaste pilkarna har ofta sämre krokar och fjäderringar. Det fungerar ofta bra på mindre fiskar men hugger en större fisk slutar detta ofta mindre lyckligt... Krokar och fjäderringar håller helt enkelt inte för de påfrestningar som uppstår. Skall man fiska i områden med stor fisk, exempelvis Nordnorge så bör man satsa på en pilk av hög kvalite. Det finns i dag många olika färger på pilkar. Klassiskt silver brukar vara bra att börja med. Det är en färg som ofta är bra. Vissa dagar är andra färger bättre och då gäller det att ha några olika färger att välja på. Andra färger som ofta fungerar är rosa, blå, orange och självlysande.

 • Svenskepilk

  Svenskepilken är en förmodligen den mest kända pilken vid fiske i både Norge och Sverige. Den finns i många olika vikter och även i modellen Deco som har en räfflad yta för att ge extra kraftiga ljudvågor i vattnet.

 • Stingsilda

  Stingsilda är en klassisk pilk från norska Sölvkroken. Den finns i många vikter upp till 700 gr som tyngst. Den tyngsta varianten av Stingsilda är perfekt om båten driftar snabbt eller du skall fiska på stora djup.

 • Miljöpilken

  Miljöpilken är en pilk som är blyfri, därav namnet. Miljöpilken är nästan formad som en rörpilk. Det gör att de sjunker mycket snabbt. Den är ett prisvärt alternativ.

 • Mieko Pilk

  Mieko Pilk är den nya generationen av pilkar för havsfiske. Den har en modern design som gör att ljudvågorna i vattnet attraherar rovfiskar. Den har dessutom inbyggd rasselkammare vilket gör att den sänder ut extra vibrationer i vattnet. Det var vid testfiske visat syg mycket effektivt. Mieko Pilk har dubbla, mycket kraftiga fjäderringar för att få extra styrka när de riktigt stora torskarna snurrar i vattnet. Den är dessutom försedd med en kraftig Mustad trekrok.

Mer

2311 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Janeth Mor'en 2020/09/18
Duppen
Tycker jättebra om dessa duppen. Rekommenderas varmt! Tack Mvh Janeth
Yngve Andersson 2020/09/18
Jag kan varmt rekommendera Mieko Fishing
Vill man ha sina fiskegrejer snabbt och smidigt använd. Använd MiekoFishing
Ulrika Enberg 2020/09/17
Nöjd kund
Toppen service och snabb leverans.
Marcus 2020/09/16
Snabb leverans och bra utbud
Kanon
Janne 2020/09/16
Grymt smidigt
Tack för snabb leverans

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50