Tältkåta & Tält

Allt fler sportfiskare söker sig ut i skog och vildmark vid sina fiskafängen, en tältkåta är då ett mycket bra val till boende. I en tältkåta kan du verkligen njuta av naturen och få en riktigt mysig stämning. Det finns många fördelar. Du kan placera en värmekälla, torka kläder och laga mat. Att bo i tältkåta vid både korta och längre fisketurer...

Allt fler sportfiskare söker sig ut i skog och vildmark vid sina fiskafängen, en tältkåta är då ett mycket bra val till boende. I en tältkåta kan du verkligen njuta av naturen och få en riktigt mysig stämning. Det finns många fördelar. Du kan placera en värmekälla, torka kläder och laga mat. Att bo i tältkåta vid både korta och längre fisketurer blir allt mer populärt! Komforten blir mycket hög och du kan verkligen njuta av livet i naturen. Vi har även många ripjägare och skoteråkare som väljer tältkåtor vid sina aktiviteter.

Tältkåtans historia

Tältkåtans ursprung kommer från den samiska kulturen. Samerna använde olika typer av kåtor som senare utvecklats till dagens moderna tältkåtor med lättar material. Grunden är dock densamma som på de kåtorna samerna använt genom årtusenden. Den enklaste typen av håte är den sk. klykstångskåtan eller Lavvu som den kallas på nordsamiska. Den har tre pålar som fäst ihop i toppen och sen lutar ytterligare ett 20-tal stänger på den stommen. Ovanpå detta lades garvade hudar och tältkåtan var rest. Redan på 16-talet började samerna använda textilduk. Normalt var då vadmal men rika samer hade råd att köpa linneduk. Vintertid isolerades ibland tältkåtorna med ylleplädar.  Kåtan hade ett hål i mitten där röken från elden försvann ut genom. I stationära kåtor fanns ofta en kamin med skorsten. De kåtor som var stationära var modeller av torvkåta eller timmerkåta.

Vad är skillnaden mellan tältkåta och tält?

En tältkåta har många fördelar jämfört med ett traditionellt tält. De har även några nackdelar men fler och fler upptäcker fördelarna som en tältkåta ger vid fiske och turer ute i skog, fjäll och natur. Här listar vi några av de för och nackdelar som finns:

Fördelar Tältkåta:

  • Ståhöjd och stor yta gör att du har en helt annan bekvämlighet jämfört med tält
  • Möjlighet till värmekälla gör att du kan laga mat och torka kläder inne i tältkåtan

Nackdelar:

  • Tältkåtan väger ofta lite mer än ett tält och är något mer skrymmande

Helsport Tältkåta Finnmark är den modellen i Helsports sortiment som är framtagen för extremt tuffa förhållanden. Passar både sommar och vinter. Mycket populär bland fiskare och jägare som vill bo bättre än i ett vanligt tält. Det är skönt med ståhöjd och rejält utrymme. Innertältets tak kan sänkas för att begränsa ytan som kaminen skall värma upp under riktigt kalla vinternätter. Vikt under 10 kg gör att den är smidiga att ta med sig. Du kan med fördel komplettera din tältkåta med kamin eller annan värmekälla. Vi har även tält från Helsport i vårt sortiment. Besök vår butik i Luleå för att titta på tältkåtan.

Tältkåta från Helsport

Norska Helsport har några olika modeller av tältkåtor. Från enklare modeller till de som tål riktigt tuffa förhållanden i arktiskt klimat.

  • Tältkåta Finnmark är framtagen för riktigt tuffa förhållanden i arktiskt klimat
  • Helsport Pasvik, Varanger och Varanger Camp, för dig som vill ha komfort och praktiskt boende
  • Helsport Lavvulight, väger endast 2,25 kg och har full ståhöjd

Vintertält

Vi har valt vintertält från Helsport. De håller en mycket hög kvalité och leder utvecklingen av tält och framförallt vintertält. De har utvecklat tälten tillsammans med bla. äventyrarna Börje Ousland och Alaxander Gamme. Börje har med sina erfarenheter av expeditioner i arktisk miljö tillfört många värdefulla egenskaper på Helsport vintertält. Börje var först att nå Nordpolen och korsa Antarktis ensam. Hans expeditioner är många sedan den första till Grönland 1986.

Vad kännetecknar ett bra vintertält?

Ett bra vintertält har utvecklats för att klara tältning vintertid. De bästa tälten är framtagna för ett extremt klimat som på Nord och Sydpoolen, Grönland och Himalaya. Det har ofta något kraftigare tältduk för att klara extrem kyla och extrema vindar. De har dessutom många detaljer som gör dem lämpliga att tälta på vintern. Exempelvis har Börje Ousland tagit fram ett tält som enkelt kan vikas ihop och läggas i en slädsäck för att spara tid vid förflyttningar. Han har dessutom tagit fram dragkedjelås som smidigt kan användas även med handskar, vintertält med dubbla tältpinnar och många andra praktiska lösningar som i vissa fall kan vara frågan om överlevnad.

Mer

2357 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Christer T 2020/10/23
Långedrag
Snabbt o bra ,kommer nog handla där igen
Rolf Pettersson 2020/10/23
Knallpåken knallar.
Supersnabb leverans!!!
Pär Svensson 2020/10/22
Spinnare
Inga problem alls,klockrent.
Gunilla 2020/10/22
Mycket snabb leverans
Supersnabb leverans!
Marcus Larsson 2020/10/20
Jättesnabb leverans
Bra kvalitet på sakerna!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50