Fiskespön

Vi har fiskespön i olika modeller, välj bland haspelspön, trollingspön, spinnspön, jerkbaitspön, vertikalspön, havsfiskespön och resespön. Resespöna är flerdelade eller teleskopiska, perfekt för dig som reser eller fjällvandrar. Haspelspön finns i många klasser och längder. Trollingspön finns i både 7 och 8 fot, olika klassning och i olika prisk...

Vi har fiskespön i olika modeller, välj bland haspelspön, trollingspön, spinnspön, jerkbaitspön, vertikalspön, havsfiskespön och resespön. Resespöna är flerdelade eller teleskopiska, perfekt för dig som reser eller fjällvandrar. Haspelspön finns i många klasser och längder. Trollingspön finns i både 7 och 8 fot, olika klassning och i olika prisklasser. Vertikalspön är ofta korta, runt 6 fot med betesvikter från ca 10 gr. Havsfiskespön har vi en mängd olika modeller. Spinnspön och jerkbaitspön finns i många olika klasser och längder. Besök även vår sportfiskebutik i Luleå.

Ett kastspö är en viktig del av utrustningen för en fiskare. Fiskespöets egenskaper och karaktär återspeglar ofta fiskemetoden som brukas.

Kastspö

Det som kallas kastspö i folkmun är oftast ett haspelspö eller spinnspö. Kastspö är egnetligen bara ett samlingsnamn för dessa två typer av fiskespön. Letar du ett kastspö skall du kika in i kategorierna haspelspö eller spinnspö.

Längd på fiskespö

Längden på ett fiskespö kan variera oerhört mycket, men det vanligaste spannet är mellan 5 och 12 fot. Fiskespön brukar alltid mätas i fot och tum, men översätts ofta till centimeter eller meter. En fot (1 ft / 1') är lika långt som 30,48 cm. En tum (1 inch / 1") är lika med 2,54 cm.

Ska man välja ett långt eller kort fiskespö? Ett långt fiskespö är svårare att transportera och inte lika lätt att använda i trånga utrymmen. Fördelen med långa fiskespön är att du lättare kan styra fisken och får mer kontroll, samt "hävstång" när du drillar in fisken. Med ett längre fiskespö kastar du generellt sett längre också. Ett kortare fiskespö är däremot enkelt att transportera, samt använda i trånga utrymmen som längs med snåriga bäckar. Med ett kortare spö kommer du närmare fisken under fajten och får en helt annan upplevelse. Med ett kort fiskespö kastar man inte lika långt.

Styvt eller mjukt kastspö

Lagom är alltid bäst, eller hur? Man vill givetvis att sitt fiskespö ska vara perfekt anpassat för det fiske som man ska bedriva. Det bästa vore om det fanns ett fiskespö som var perfekt till allt, men så är det inte tyvärr. Man kan få ett fiskespö som fungerar till allt, men blir inte optimalt. Alla spön klarar av att fånga en 10 kilos gädda, det sitter inte i spöet, utan det hänger på hur duktig fiskaren som hanterar spöet är. Däremot kan man alltid optimera sina chanser genom att använda fiskespön som är mest lämpade för att fånga en 10-kilos gädda, eller vad man nu är ute efter.

Det man måste titta på är fiskespöets kastvikt. Det är här du ska anpassa spö efter ditt eget fiske. Använder du oftast drag med en vikt på 20 gram, då lämpar sig ett spö med rekommenderas kastvikt 10-30 gr för dig.

Fiskespö i kolfiber/glasfiber

Fiskespön historiskt sett tillverkades av träpinnar och bambu, vilket än idag används i vissa delar av världen. Vilket har sin egen charm. Men idag tillverkas de flesta spön av kolfiber eller glasfiber, men även en komposit av dessa. Kolfiber är ett lätt och styvt material som inte tål slag och smällar så bra. Ett fiskespö av kolfiber kan ta en smäll utan synlig skada, men nästa gång du får en fisk, eller kastar ett kast, så kan det gå av utan vidare. Kolfiberspön måste man därför vara extra försiktig med. Glasfiber är ett material som är tyngre, men tål mycket mer stryk i form av slag och smällar. Ett glasfiberspö upplevs också som mjukare och inte lika mycket känsla. Ofta tar spötillverkarna fram kompositmaterial, alltså en blandning för att få de optimala egenskaperna hos ett spö.

Aktion på kastspön

Ibland pratar man om att fiskespön har olika slags aktioner. Detta är ytterligare en punkt som man vill titta på, för att hitta ett så optimalt spö till sitt fiske som möjligt. Aktionen hos ett fiskespö är hur spöet böjs och svarar vid påfrestning i form av en fisk eller ett kast. Man pratar dels om toppaktion, halvaktion och helaktion. Detta kan man enkelt kolla genom att försiktigt böja spöets toppdel nedåt. Där fiskespöet böj slutar markant, där slutar aktionen och man kommer in på fiskespöets "ryggrad".

Aktionen kan också mätas i hastighet. Ett fiskespö kan ha en snabb, medium eller långsam aktion. Nu pratar man om hur snabbt spöet svarar vid exempelvis ett kast. Känns fiskespöet som rappt har det en snabb aktion. Känns det mer sävligt och lugnt så är det ett långsamt spö. De olika aktionerna hos ett spö är viktiga egenskaper som passar olika bra till olika slags fiskemetoder.

Fiskespöets rullfäste och handtag

Handtaget på ett fiskespö brukar antingen vara av kork eller foam (EVA), samt inslag av bägge. Bägge material fungerar bra men har sina små för- och nackdelar. Korkhandtag är i de flestas ögon snyggare och mer exklusivt. Nackdelen är att det kan spricka eller "ruttna" om det förvaras fuktigt eller hanteras vårdslöst. Foamhandtaget klarar detta bättre, men upplevs som billigare. Vilket slags handtag på fiskespöet man ska välja är helt upp till vad man själv föredrar.

Rullfästet på fiskespöet sitter på handtaget. Det har två motsatta delar som passar för fiskerullens rullfot, man placerar rullfoten i den fasta delen på fiskespöet, och skruvar sedan in den andra mot rullfoten så den trycks fast. Var noga med att skruva åt ordentligt. Man vill inte att det ska rackla då man fiskar. Ett rullfäste kan även ha en s.k. trigger på undersidan. En trigger är en liten pigg (pistolgrepp) som finns på fiskespön som är ämnade att användas tillsammans med spinnrullar/multirullar som sitter på ovansidan av fiskespöet. Triggern gör så att du får ett bättre grepp runt fiskespö och fiskerulle.

Mer
Visar 1 - 20 av 20 Produkter

2350 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Per 2020/10/16
The King
Hitta min super spinnare o några till Enkelt att beställa Snabb leverans
Joakim Gille 2020/10/15
bra service
snabba leveranser, bra utbud. en bra butik helt enkelt
Robert Westerlund 2020/10/15
WM-mekanismen
Hej!De redskap som jag beställde kom inom 2-3 dagar och var till min fulla belåtenhet....
Vivianne Norlin 2020/10/14
Recensioner
Snabb och bra service. Mycket nöjd
Ove 2020/10/14
Fiskenät
Fina när, lite trassligt med dubbla över/under telnar. Säker leverans.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50