Skeddrag

Skeddrag är ett gammalt klassiskt bete som ofta används inom sportfiske. Namnet skeddrag kommer av att de första som tillverkades av en matsked med ett hål för att fästa linan och ett för att förse skeden med krok. Detta skedde för 100-tals år sedan. Det har under årens lopp utvecklats och i dag finns många olika modeller av skeddrag speciellt f...

Skeddrag är ett gammalt klassiskt bete som ofta används inom sportfiske. Namnet skeddrag kommer av att de första som tillverkades av en matsked med ett hål för att fästa linan och ett för att förse skeden med krok. Detta skedde för 100-tals år sedan. Det har under årens lopp utvecklats och i dag finns många olika modeller av skeddrag speciellt framtagna för olika arter och typer av fiske. Från början var det mest silver, koppar och mässing som dominerade bland färger. I dag finns dessa kvar men det har tillkommit många nya färger som kan vara mycket effektiva. Skeddrag är fortfarande populära och framförallt effektivt. De tillverkas fortfarande av plåt (oftast mässing) men vissa modeller tillverkas även i epoxy, en typ av hårt lim som har hög densitet och går bra att kasta. Det är ett bete som finns i de flesta fiskelådor. Om det inte finns i din så är det dags att införskaffa ett gäng nu. Skeddrag fungerar till allt från tufft fiske efter gädda till finlir efter öring och röding i små fjällvatten. Generellt kan man säga att långsmala skeddrag används vid fiske efter kust och älv medan de bredare används vid insjöfiske. Som vanligt inom fiske är detta bara en grundregel och självklart fungerar det ibland omvänt. Havsöringsdrag påminner mycket om skeddrag men är ibland tillverkade i epoxy i stället för mässing och formen är långsmal.

Hur fiskar man med skeddrag? 

När du fiskar med skeddrag kan du gärna göra så kallade spinnstopp under invevning. Det ger draget en mer oregelbunden gång vilket ofta attraherar fisken till hugg.

Vi har många olika skeddrag i vårt sortiment för att det skall passa just ditt fiske. Oavsett om du fiskar havsöring i havet, lax eller öring i strömmande vatten eller gädda, abborre, insjööring, regnbåge eller någon annan art i insjöar hittar du skeddrag som passar ditt fiske.

Varför är skeddrag så effektiva?

Skeddrag får en speciell gång i vattnet. Om man fiskar dem långsamt har en en oregelbunden gång i vattnet. Fiskar man dem snabbare snurrar de ofta snabbt. Oavsett om du fiskar snabbt eller långsamt ger skeddraget ifrån sig vibrationer som triggar fisken till hugg. Skeddrag är ofta väldigt enkla i sin konstruktion. De är också ofta relativt billiga så det är inte hela världen om du fastnar med ett drag i botten. Du vågar alltså fiska nära botten där fisken ofta står. DET är en stor anledning till att skeddrag är så effektiva.

 • Skeddrag Atom

  Atom är ett av de första skeddragen som blev riktigt kända. Det är ABU Garcia som tillverkar dem. Från början skedde produktionen i Svängsta men är nu flyttade till Asien. Atom var från början mest känt som gäddrag. En klassiker som man både rodde drag med (trolling) eller kastade. Många stora gäddor är tagna på detta skeddrag. Det ryktas om gäddor över 20 kg men dessa rykten har vi inte kunnat bekräfta. En sak är dock säker, Atom skeddrag lefvererar fortfarande stora gäddor! I dag finns Atom även i mindre modeller. Dessa fungerar mycket bra vid fiske efter öring, regnbåge, abborre och flera andra arter.

 • Skeddrag Toby

  Toby är också ett skeddrag med lång historia. De karakteristiska fenorna på draget har kopierats av många men det finns bara ett original. Det är kanske mest känt vid fiske efter öring och lax. Många är de stora laxar och öringar som tagits på Toby genom åren. Vid de stora norrländska älvarna är Toby ett begrepp och de flesta fiskare har några modeller i sin betesbox. Toby finns i dag i många modeller, storlekar och färger. De stora modellerna på upp till 60 gr används mest vid fiske i stora älvar och kustfiske men har på senare år även använts med framgång vid gäddfiske i insjöar. De mindre modellerna används ofta vid fiske efter regnbåge, abborre i skärgård och insjöar. De är också mycket populära vid fiske i fjällen. Då är modeller på 7-12 gr de vanligast förekommande. Vid fiske i Put and Takevatten är Toby ett bete som ofta ger stora regnbågar. Du kan både kasta eller rod drag (trolling) med draget. Toby finns också som vassdrag. Det är då försett med enkelkrok och två ståltrådar som skyddar draget från vass. När fisken hugger kläms dessa ståltrådar ihop och fisken kan krokas.

 • Vicke Original

  Vicke Original är en tillverkat i epoxy och är nästan rund i formen. Den typen av skeddrag kallas ofta för kustwobbler eller havsöringsdrag. Vicke är försett med en trekrok och krokar fisken på ett bra sätt. De har en vaggande gång i vattnet och används både som bete för havsöring vid kustfiske men även i de stora norrländska älvarna. Vicke original är helt enkelt ett riktigt bra havsöringsdrag. Som kuriosa kan nämnas att vid fiske i Jockfall i Kalix Älv är Vicke Original 40 gr ett av de mest fångstgivande dragen. Den vaggande gången attraherar nystigen lax på ett mycket effektivt sätt. De mindre modellerna av Vicke levererar ofta fisk i både fjällvatten, Put and Takesjöar, vanliga insöar och strömmande vatten.

 • Rogerdraget

  Rogerdraget är ett litet drag som finns i två storlekar och många fina färger. Rogerdraget uppfanns av Roger Westli på 90-talet. Draget blev populärt och köptes sedan upp av Sölvkroken som marknadsför det i bla. Sverige och Norge. Det har en annorlunda form än ett traditionellt skeddrag. Den "S-formade" kroppen ger draget en fin gång i vattnet som verkar otroligt attraherande på framförallt ädelfisk. Rogerdraget är väldigt populärt vid fiske i fjällen men används också flitigt och med framgång vid fiske i Put and Takevatten. Anledningen till att Rogerdraget är så populärt ar självklart att det fångar fisk, mycket fisk. Det är dessutom en riktig kastkanon som du lätt kan kasta långt även i motvind.

 • Wiggler Original

  Wiggler Original är en speciell typ av skeddrag. Det har en blytyngd fastnitad på ena sidan. Det her en mycket speciell gång i vattnet. Det sjunker dessutom snabbt och är en riktig kastkanon. Draget används både vid kustfiske efter bla. torsk och havsöring. I de stora älvarna är det populärt vid fiske efter lax och havsöring. De tyngre modellerna är även populära vid fiske efter kusten i Norge. Bla. har många stora fiskar landats i Saltströmmen med Wiggler Original. Wigglerdraget började tillverkas av Wiggler. De tillverkade draget i sina lokaler till en början men det blev snabbt populärt och efterfrågan ökade. I dag tillverkas Wigglerdraget mer storskaligt men jar kvar alla fina egenskaper. Genom åren har en del kopior gjorts men de flesta sportfiskare föredrar att avnvända Wiggler Original.

 • Sölvkroken Storlaxen

  Sölvkroken Storlaxen stavas egentligen Storlaksen på norska. Storlaxen har tagits fram av norska laxfiskare för fiske i den norska laxälvarna. Det har med sin form en optimal gång i vattnet som passar vid laxfiske i älvar. Det är föresett med en vass trekrok som kan drivas in i en hård laxkäft. I Norge är detta laxdrag kanske det som fångat flest stora laxar genom åren. Det börjar bli alltmer populärt även i Sverige. Fiskar du i laxälvar bör du ha några Sölvkroken Storlaxen i din draglåda. De är effektiva, ofta mycket effektiva både för lax och havsöring

 • Utö Skeddrag

  Utö tillhör ett av de kända svenska skeddragen med lång historia. Utö är mest känt för de många och stora gäddor som det fångat genom åren. Den breda formen på draget ger en attraktiv gång i vattnet som attraherar många rovfiskar. Det sjunker inte så snabbt och lockar ofta till hugg vid spinnstopp. Utö finns i olika storlekar och fina färger. Det är ett gäddrag som fungerar i de flesta vatten, från små insjöar till fiske i skärgård.

Mer

2350 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Per 2020/10/16
The King
Hitta min super spinnare o några till Enkelt att beställa Snabb leverans
Joakim Gille 2020/10/15
bra service
snabba leveranser, bra utbud. en bra butik helt enkelt
Robert Westerlund 2020/10/15
WM-mekanismen
Hej!De redskap som jag beställde kom inom 2-3 dagar och var till min fulla belåtenhet....
Vivianne Norlin 2020/10/14
Recensioner
Snabb och bra service. Mycket nöjd
Ove 2020/10/14
Fiskenät
Fina när, lite trassligt med dubbla över/under telnar. Säker leverans.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50