Fiskerullar

Här hittar du våra fiskerullar. Vi har fiskerullar av olika typer, modeller och varumärken. Fiskerullar brukar oftast delas upp i olika typer. Haspelrullar och multirullar är de vanligaste. Havsfiskerullar och pimpelrullar är också en typ av fiskerullar. Vi har fiskerullar från varumärken som Okuma, Tica, Abu Garcia, Daiwa, BFT, Accurate m.fl.

Fi...

Här hittar du våra fiskerullar. Vi har fiskerullar av olika typer, modeller och varumärken. Fiskerullar brukar oftast delas upp i olika typer. Haspelrullar och multirullar är de vanligaste. Havsfiskerullar och pimpelrullar är också en typ av fiskerullar. Vi har fiskerullar från varumärken som Okuma, Tica, Abu Garcia, Daiwa, BFT, Accurate m.fl.

Fiskerullar används i största mån för att förvara linan på ett smidigt och bra sätt. Möjligheten att kunna kasta ut betet, som sitter fastknuten i en lina, skulle vara mycket svårt utan fiskerullar. Något som man också pratar om gällande fiskerullar, är broms, utväxling och linkapacitet. Vissa fiskerullar har fler finesser, men dessa är de vanligaste som kan vara bra att lära sig.

Rullens broms justeras på olika sätt beroende vilken typ, men det man ska veta, gällande alla fiskerullar är att när man inte använder rullen ska bromsen vara på 0, annars kan den åtskruvade bromsen förstöra mekanik i rullen, om den får vara så under en längre tid. Utväxlingen hos fiskerullar är ett ord för hur fort du vevar in lina. Hur många varv snurrar spolen då du vevat ett varv med veven. Beteckningen 5.3:1 betyder att spolen snurrar 5,3 varv då du vevat 1 vevtag. Linkapacitet är helt enkelt hur många meter lina en rulle rymmer av en viss diameter, exempelvis 220m/0,30mm.

Vilken typ av fiskerulle skall jag välja?

När du skall välja fiskerulle bör du utgå från hur och vad du skall fiska. Det är det som till stor del bestämmer vilken typ av rulle du bör välja.

  • Haspelrullar är mycket enkla att kasta med. Du håller om linan, fäller upp bygeln för att frikoppla och kastar ut ditt bete. När du börjar veva slår bygeln igen. Det finns haspelrullar i väldigt små modeller till stora kraftiga som lämpar sig för tufft havsfiske.
  • Multirullar blir mer och mer populära. Historiskt har dessa använts mest till fiske med tunga beten. I dag är multirullarna lättare att kasta med och används även vid fiske med lättare beten. Det är ffa. från det amerikanska bassfisket so trenden att fiska lätta beten med multirulle kommer. Därför har det slagit igenom även bland svenska abborrfiskare.
  • Havsfiskerullar är anpassade för tufft fiske i salt vatten. Salt vatten och tufft fiske ställer höga krav på din rulle. Välj därför inte den allra billigaste modellen.

Vilka detaljer skall jag kolla på när jag väljer fiskerulle?

Det finns många olika detaljer du bör ta hänsyn till när du väljer fiskerulle. Här nedan listar vi några av de viktigaste.

  • Linkapacitet bör stämma med det fisket du tänker bedriva. En fiskerulle du skall fiska abborre med är normalt lämplig för lina med dimension 0,10-0,15 mm. Då kan du kasta dina beten relativt långt och du har en lina som håller även stora abborrar. Du bör ha en linmängd som tillåter långa kast, ca 40-50 m. Du behöver dessutom ha lite extra lina så fisken kan rusa ut med lina och du kan kapa lite av linan som nöts med jämna mellanrum. Då har du en total linlängd på ca 100-130 m. Där bör din fiskerulles linkapacitet ligga. Vid fiske efter andra arter tänker du på samma sätt men annan lindimension. Tex vid laxfiske behöver du betydligt kraftigare lina och med längd för laxens långa rusningar nedför en fors.
  • Fiskerullens vikt och storlek. Det är viktigt att du väljer en lämplig storlek på din fiskerulle. Ofta brukar man vilja ha så små och lätta rullar att fiska med. De ger en skönare känsla vid fisket. Det som ofta är avgörande är linkapacitet. En liten rulle tar lite lina och är därmed ofta lättare än en stor fiskerulle. Vid fiske med små lätta beten och lätta spön räcker det med en liten lätt rulle. Då skapas en skön balans i din utrustning. Vid tufft laxfiske behövs en betydligt större och kraftigare fiskerulle.

Mer
Visar 1 - 33 av 33 Produkter

2163 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Johnny Kallenberg 2020/08/01
Första ordern
Efter att ordern var lagd verkade det finnas saldofel i lager. Att bli personligen uppringd om...
Jonny 2020/07/31
Beten
Supersnabb leverans!!!
Monica Sahlberg 2020/07/31
Solglasögon
Snabbt och bra på alla sätt
Cissi Henriksson 2020/07/30
Knallpåk
Lätt att beställa, snabb frakt hem & mkt nöjd med min nya knallpåk & hunden vart glad han med
Anders 2020/07/30
Bra service och snabb leverans
Jag hade plockat ihop en kundkorg dagen innan jag beställde, vilket gjorde att jag hade en vara...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50