Fiskelina

Fiskelina finns i olika typer, flätlina och nylonlina eller monofilament som den också kallas. Fiskelinan har olika egenskaper beroende på vilken typ av lina man använder. Olika linor är bra till olika typer av fiske. Sätt dig därför in i vilka egenskaper de olika typerna av linor ger. Därefter kan du bestämma vilken typ av lina du skall använda...

Fiskelina finns i olika typer, flätlina och nylonlina eller monofilament som den också kallas. Fiskelinan har olika egenskaper beroende på vilken typ av lina man använder. Olika linor är bra till olika typer av fiske. Sätt dig därför in i vilka egenskaper de olika typerna av linor ger. Därefter kan du bestämma vilken typ av lina du skall använda.

Varför är fiskelinan så viktig?

Fiskelinan är en mycket viktig detalj vid sportfiske. Tyvärr är den kanske lite "bortglömd". Det finns en uppsjö fiskelinor på marknaden. De är tillverkade i olika material, olika varumärken och är bra vid olika typer av fiske. Med rätt lina vid just den fisketeknik du utövar och på den art du siktar på kommer du att ha mycket större chans att landa drömfisken när den väl hugger. Du är inte bättre än svagaste länken i kedjan är ett ett klassiskt ordspråk. Det stämmer verkligen in vid val av fiskelina. Vid vissa typer av fiske vill du ha en fiskelina som är stum, andra gånger en som töjer sig. Vissa gånger prioriterar du en lina som tål nötning för att du fiskar i grunda strömmande vatten med många stenar som kan nöta av din lina. Vissa gånger behöver du en riktigt tunn lina som inte tar så mycket vatten samtidigt som den måste ha hög brottstyrka. En tjock lina ger mer motstånd i vattnet, man brukar säga att linan "tar" vatten. Vid exempelvis vertikalt fiske där båten driftar blir linvinkeln minder lodrät med en tjock linma som "tar" mycket vatten jämfört med en tunn lina som lättare skär genom vattnet. Detsamma gäller vid ex. trollingfiske. en wobbler som arbetar sig ned i vattnet bromas av en tjock lina. Den går inte lika djupt som om du använder en tunn lina som skär genom vattent på ett bättre sätt. Vilken fiskelina du skall använda varierar alltså med vilken typ av fiske du bedriver.

Vilken typ av fiskelina skall jag använda?

Fler och fler fiskare använder spunnen lina. Den flätade linan (som även kallas spunnen) stum och ger direktkontakt med betet. Fler och fler fiskare använder spunnen lina. Nackdelen den har är att den inte tål nötning lika bra som en nylonlina. Kapa därför din spunna lina med jämna mellanrum då den lätt kommer i kontakt med stenar på botten, nöts alltid lite mot spöringar mm.

Nylonlina däremot tål nötning bättre. Den är elastisk så huggen känns inte lika tydligt. Välj bland Stroft, Strike Wire Extreeme, Tuf-Line mfl. Fluorcarbon är ytterligare en typ av fiskelina. Den använd ofta som tafsmaterial och har normalt ca 4 x högre tålighet mot nötning och fisktänder jämfört med en nylonlina. Vilken typ av fiskelina du skall använda beror helt på hur du fiskar.

  • Vid havsfiske används uteslutande flätlina pga. man ofta fiskar på stora djup och vill ha en stum lina. Man vill dessutom ha en tunn lina som inte "tar" vatten.
  • Vid laxfiske använder en del flätlina för att den har hög brottstyrka. Andra använder nylon för att de vill ha en lina som tål nötning mot stenar och nylonlinans töjbarhet som dämpar kraften vid laxens rusningar
  • Vid jiggfiske används nästan 100% flätlina. Då behövs kontakt med betet och det ger den stumma linan

Vårt sortiment av fiskelina

Vi har ett brett sortiment av fiskelina, allt för att du skall hitta den lina som passar just ditt fiske. Välj bland många olika varumärken och typer av fiskelina.

  • Fluorcarbon i varumärken som Savage Gear, BFT, Rovex, Jaxon och Hi-Seas
  • Flätlinor med bla. varumärken som Strike Wire, Fire Line, Tuf-Line, Daiwa J-Braid och Rovex Tergo Braid
  • Nylonlinor från bla. Stroft, Rovex, BFT, Jaxon och Platil
Mer
Visar 1 - 15 av 15 Produkter

2350 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Per 2020/10/16
The King
Hitta min super spinnare o några till Enkelt att beställa Snabb leverans
Joakim Gille 2020/10/15
bra service
snabba leveranser, bra utbud. en bra butik helt enkelt
Robert Westerlund 2020/10/15
WM-mekanismen
Hej!De redskap som jag beställde kom inom 2-3 dagar och var till min fulla belåtenhet....
Vivianne Norlin 2020/10/14
Recensioner
Snabb och bra service. Mycket nöjd
Ove 2020/10/14
Fiskenät
Fina när, lite trassligt med dubbla över/under telnar. Säker leverans.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50