Fiskelina

Fiskelina finns i olika typer, flätlina och nylonlina eller monofilament som den också kallas. Fiskelinan har olika egenskaper beroende på vilken typ av lina man använder. Olika linor är bra till olika typer av fiske.

Varför är fiskelinan så viktig?

Fiskelinan är en mycket viktig detalj vid sportfiske. Tyvärr är den kanske lite "bortglömd". De...

Fiskelina finns i olika typer, flätlina och nylonlina eller monofilament som den också kallas. Fiskelinan har olika egenskaper beroende på vilken typ av lina man använder. Olika linor är bra till olika typer av fiske.

Varför är fiskelinan så viktig?

Fiskelinan är en mycket viktig detalj vid sportfiske. Tyvärr är den kanske lite "bortglömd". Det finns en uppsjö fiskelinor på marknaden. De är tillverkade olika material, olika varumärken och är bra vid olika fiske. Med rätt lina vid just den fisketeknik du utövar och på den art du siktar på kommer du att ha mycket större chans att landa drömfisken när den väl hugger. Du är inte bättre än svagaste länken i kedjan är ett ett klassiskt ordspråk. Det stämmer verkligen in vid val av fiskelina. Vid vissa typer av fiske vill du ha en fiskelina som är stum, andra gånger en som töjer sig. Vissa gånger prioriterar du en lina som tål nötning för att du fiskar i grunda strömmande vatten med många stenar som kan nöta av din lina. Vissa gånger behöver du en tunn lina som inte tar så mycket vatten samtidigt som den måste ha hög brottstyrka. Vilken fiskelina du skall använda varierar alltså med vilken typ av fiske du bedriver.

Vilken typ av fiskelina skall jag använda?

Fler och fler fiskare använder spunnen lina. Den flätade linan (som även kallas spunnen) stum och ger direktkontakt med betet. Fler och fler fiskare använder spunnen lina. Nackdelen den har är att den inte tål nötning lika bra som en nylonlina. Kapa därför din spunna lina med jämna mellanrum då den lätt kommer i kontakt med stenar på botten, nöts alltid lite mot spöringar mm.

Nylonlina däremot tål nötning bättre. Den är elastisk så huggen känns inte lika tydligt. Välj bland Stroft, Strike Wire Extreeme, Tuf-Line mfl. Fluorcarbon är ytterligare en typ av fiskelina. Den använd ofta som tafsmaterial och har normalt ca 4 x högre tålighet mot nötning och fisktänder jämfört med en nylonlina. Vilken typ av fiskelina du skall använda beror helt på hur du fiskar.

  • Vid havsfiske används uteslutande flätlina pga. man ofta fiskar på stora djup och vill ha en stum lina
  • Vid laxfiske använder en del flätlina för att den har hög brottstyrka. Andra använder nylon för att de vill ha en na som tål nötning mot stenar och nylonlinans töjbarhet som dämpar kraften vid laxens rusningar
  • Vid jggfiske används nästan 100% flätlina. Då behövs kontakt med betet och det ger den stumma linan

Vårt sortiment av fiskelina

Vi har ett brett sortiment av fiskelina, allt för att du skall hitta den lina som passar just ditt fiske. Välj bland många olika varumärken och typer av fiskelina.

  • Fluorcarbon i varumärken som Savage Gear, BFT, Rovex, Jaxon och Hi-Seas
  • Flätlinor med bla. varumärken som Strike Wire, Fire Line, Tuf-Line, Daiwa J-Braid och Rovex Tergo Braid
  • Nylonlinor från bla. Stroft, Rovex, BFT, Jaxon och Platil
Mer
Visar 1 - 15 av 15 Produkter

975 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.92 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Henrik Olofsson 2017/05/26
Snabb leverans
Snabb leverans helt enkelt
Orjan Wallin 2017/05/25
Kalas bra!!
Tummen upp!
Martin Erlandsson 2017/05/25
Havsfiske och abborre!
Bra grejer till rätt pris och framför allt en snabb leverans!
Evert Fors 2017/05/25
drag
Kan det bli så mycket bättre?
AlfredG 2017/05/25
Snabb leverans!
Mycket snabb leverans, bra pris och stort utbud.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.44