5 spinnare till fjällfiske

Vi har här begränsat våra svar och rekommendationer till arterna röding, öring och harr. Andra arter som kan hugga är gädda, abborre, sik och kanadaröding.

Vilket bete skall jag använda vid fjällfiske?

Fiske i fjällen kan naturligtvis varieras i det oändliga men det mest klassiska är att fiska med haspelspö och spinnare i fjällen. Spinnaren ger ifrån sig kraftiga ljudvågor så fisken kan lokalisera ditt bete snabbt. Det är en av många anledningar till att spinnare ofta är så effektiva vid fjällfiske.

Vilken färg skall jag ha på spinnaren i fjällen?

Valet av färg är ofta en avgörande faktor för att lyckas. Det kan vara väldigt stor skillnad i antal hugg beroende på vilken färg du fiskar med. De vanligaste färgerna på spinnare är silver, koppar och guld. De fungerar ofta bra men fungerar inte det så testa gärna en svart eller orange spinnare. Det är färger som inte är så vanliga men ofta fungerar mycket bra. Säkrast är att ha många olika färger i din draglåda. Då kan du snabbt byta färg tills du hittar den som passar för dagen.

Hur stor spinnare skall jag ha?

Spinnarna anges ofta i vikt, sen kan skeden och kroppen ha olika storlek. Vikter mellan 6 och 15 gr täcker de flesta behov vid fiske i fjällen. En tung spinnare kastar du oftast längre än en lätt. Den sjunker dessutom snabbare än en lätt spinnare. Ibland kan man se att fiskar bara följer efter din spinnare utan att hugga eller bara försiktigt stöter till den. Då kan det ofta löna sig att gå ned i storlek på spinnaren. Det är därför bra att ha med dig olika storlekar på dina spinnare när du åker till fjällen.

Det finns en mängd olika spinnare på marknaden och nedan listar vi de 5 hetaste för fjällfiske efter röding, öring och harr.

Mieko Kobra Spinnare

Mieko Kobra Spinnare

  • Vikt: 10 gr
  • Övrigt: Mieko Spinnare har en långsmal sked vilket gör att du kan kasta både långt och med precision. Skedens långsmala form gör dessutom att du kommer ner på det djup där fisken otfa står, i gropar, i strömkanter och bakvatten. Skeden har en kobra som är stansad vilket ger extra huggutlösande vibrationer i vattnet. Korken är klädd med fjädrar för att bli fiskens huggpunkt. Du kan med fördel använda doftsmedel på krokens fjädrar. De gör att du triggar ytterligare ett sinne på fisken. Fjädrarna gör dessutom att doften sitter kvar längre. Har du inte testat Mieko Kobra bör du definitivt göra det.
  • Vår egna fantastiska spinnare Mieko Kobra, och fler mieko predator drag.

Myran Spinnare

  • Vikt: 5 och 10 gr
  • Övrigt: Myran finns i två olika modeller; Wipp och Panter. Wipp har en något bredare spinnarsked som gör att den går lite grundare än Panter som har en mer långsmal sked. Den långsmala skeden på Panter gör förutom att den går något djupare, att den går att kasta något längre än Wipp. I övrigt har båda spinnarna lika kropp. Den är bred och spolformad med en fläns på mitten som förstärker ljudvågorna i vattnet. Vissa färger har dunklädd krok som huggpunkt. Denna kan med fördel förses med doftspray för att öka huggförmågan ytterligare.

Vibrax

Vibrax Spinnare

  • Vikt: Finns i fler vikter men de vanliga är 6, 8 och 10 gr
  • Övrigt: Vibrax har en klockformad kropp som ger ifrån sig ljudvågor under vattnet. Det gör att fisken lätt uppmärksammar spinnaren. Vibrax är kanske den mest kända spinnaren för fjällfiske men har god konkurrens av de andra på vår topplista som mest effektiva.
  • Vibrax spinner mycket bra i vattnet, se vårt sortiment

Lottospinnare

Lotto spinnare

  • Vikt: 9, 12 och 15 gr
  • Längd: 35, 45, 60 mm
  • Övrigt: Lottospinnaren är i det närmaste ett begrepp vid fiske i fjällen. Den har en stor fiskliknande kropp och relativt liten sked i jämförelse med kroppen. Perfekt för att kasta långa kast ut i en fjällsjö, för att sedan låta den sjunka mot botten innan invevning.
  • Se våra lottospinnare, en fiskmagnet uppe i fjällen

Savage Gear Rotex Spinner

Savage gear spinnare

  • Vikt: 5,5, 8, 11 och 14 gr
  • Övrigt: Savage Gear Rotex är en rätt vanlig spinnare förutom på ett område. -Den fångar mycket fisk. Den finns i olika vikter för olika förhållanden. Den är relativt ny på marknaden men har snabbt slagit igenom. Många som handlar i butiken tar 5-10 st av just denna spinnare.
  • Fint sortiment av Savage Gear Rotex!

Favoriter

    There are no favorites