Fiska sej i Norge

Fiska sej i Norge eller gråsej som den egentligen heter har blivit alltmer populärt i Norge. Sejen är ett verkligt muskelpaket och ger fantastiska fighter. I Norge hittar vi världens största sejar.

Fiska sej i Norge eller gråsej som den egentligen heter har blivit alltmer populärt i Norge. Sejen är ett verkligt muskelpaket och ger fantastiska fighter. I Norge hittar vi världens största sejar. Vikter över 25 kg förekommer. Perioden för sejfiske brukar normalt vara maj-början av oktober. Fisken följer ofta med sillstimmen varför en bra fiskeplats ena dagen kan vara fisktom dagen därpå. Sej fiskas ofta i djupa områden i frivattnet på 60-120 meters djup. Nattetid jagar de ofta betydligt närmare ytan. Sej kan även sökas på grynnor och i djupbranter med närhet till stora djup.

Fiska sej i Norge

Thomas Bergkvist gillar att Fiska sej i Norge

Beten för sej

Sej kan fiskas med traditionell pilk och gummimakk, jigg eller en hel sill. Sejen hugger ofta på snabbt sjunkande eller snabbt invevat bete. Det har lett till att så kallad speedjigging (en teknik som ofta används på sydligare breddgrader) har blivit väldigt populär. Då används speciella pilkar som är långa och tunna vilket gör att de är lätta att snabbt veva in samtidigt som de sjunket snabbt genom vattnet. Pilkar för speedjigging är försedda med en eller två stingerkrokar av modell enkelkrok. Var uppmärksam på hugg när betet sjunker, slacklina betyder ofta att en sej tagit ditt bete. När du snabbt vevar in betet kan det bli tvärstopp och en lång ursinnig rusning följer direkt.

Utrustning för sejfiske

De speciella speedjiggingset som finns fungerar utmärkt vid sejfiske. Spöna är relativt korta och försedd med en kraftig haspelrulle med hög utväxling. Traditionell utrustning för havsfiske kan också användas. Lämpliga spön är då 10-30 lb. Det kan vara riktigt roligt att fiska sej med din utrustning för gädda. Går det på någon riktigt stor sej kan den dock vara lite för klen. Fiskar du med upphängare bör tafsen vara 1,2 mm då fler än en sej kan hugga samtidigt och rusa åt olika håll.

Platser som levererar stor sej är bland andra Lofoten och de djupa områdena utanför Söröya.

Kategorier: Havsfiske

Dela

1573 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Johan wribe 2019/09/06
Supernöjd
Snabb leverans vilket man som kund blir väldigt nöjd över.När min beställning var slut i erat...
Christer... 2019/09/05
Suverän service!!!!
Jag hade först beställt ett spö och en rulle men ändrade mig efter att ordern var packad och...
Sten Åke Sjödin 2019/09/04
helt perfekt
snabb leverans, u.a.
Anton 2019/09/03
Snabb leverans
Snabb leverans och fina produkter.
Simon Strandgren 2019/09/03
Proffs
Företaget är verkligen proffs!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50