Skonsam C&R av hälleflundra

Hälleflundra eller kveite som den heter på norska har de senaste åren blivit en alltmer populär sportfisk vid havsfiske i Norge. Detta medför fler fångade fiskar och mer ansvar på oss sportfiskare.

Hälleflundra eller kveite som den heter på norska har de senaste åren blivit en alltmer populär sportfisk vid havsfiske i Norge. Fler sportfiskare riktar sitt fiske efter hälleflundra och fisket blir mer och mer effektivt för varje år. Detta medför fler fångade fiskar och mer ansvar på oss sportfiskare att praktisera catch & release för att vi även skall kunna fiska hälleflundra i framtiden.

Vi på Mieko Fiskecamper rekommenderar att följande för ett långsiktigt hållbart fiske efter hälleflundra:

  • Max 1 st hälleflundra/fiskare och resa.
  • Hälleflundror under 80 cm och över 120 cm bör returneras.

Det finns väldigt lite forskning på graden av överlevnad för sportfiskade hälleflundror i dag. De få försök som gjorts visar dock på hög överlevnadsgrad. Teoretiskt sett bör detta stämma då hälleflundran saknar simblåsa och klarar tryckförändringen bättre än vad fiskar med simblåsa gör. Det krävs dock att man behandlar fiskarna på rätt sätt. Det finns två viktiga saker att tänka på:

  • Fiskar över 120 cm bör ej tas in i båten. Deras vikt gör att ryggen förmodligen kommer att skadas. Fiskarna klarar inte av tyngdlagen som är ovanför vattenytan.
  • Ta inte i fisken med torra händer eller kläder. Om detta görs får fisken ”brännskador” vilket kan leda till döden.
  • Här nedan följer tips för skonsam catch and release av hälleflundra.

Enkelkrok

Om du använder stingerkrokar på dina jiggar bör du använda enkelkrok. Dessa krokar hälleflundran bra och sitter minst lika bra som en trekrok under fighten. Det är dessutom mycket lättare att kroka av en hälleflundra från en enkelkrok än en trekrok. Det är dessutom risk att du själv fastnar i en trekrok när du krokar av fisken.

Hällejigg tacklad med enkelkrok

Tackla din jigg med enkelkrokar, det betydligt mer skonsamt för hälleflundran

Fighten

För att undvika att hälleflundran får onödigt mycket mjölksyra under fighten bör du ta fisken hårt, max 10-12 minuter. Detta ställer hårda krav på din havsfiskeutrustning. Ytterligare en anledning till korta fighter är att krokens fäste i fisken större och större. Detta medför att fisken lättare går förlorad. En fisk kan till och med dö av för mycket mjölksyra.

Fighten mot hälleflundran ska vara stenhård!

Hälleflundran bör tas riktigt hårt för skonsam återutsättning

Hajkrok

Det finns begränsad tillgång på verktyg för att säkra hälleflundror i dag. Det mest skonsamma sättet att säkra kveite är med hajkrok. Kroka hälleflundran i underkäkens insida så krokspetsen går ut från munnen på fisken. Var noga med att inte pricka fiskens tunga. Det tunna skinnet i underkäken innehåller väldigt få blodkärl och fisken blöder väldigt lite om den alls blöder. Var nog med att inte lina tampen till kroken runt armen. En stor hälleflundra kan med lätthet dra dig över relingen. Tampen bör i stället säkras i båten.

Hälleflundra krokad med hajkroken

Hälleflundra krokad med hajkrok i underkäken

Hälleflundrasnara

När kroken sitter i hälleflundrans underkäke säkras fisken med en snara för hälleflundra. Detta görs för att kunna mäta fiskens längd och senare konvertera den till vikt med tabellen för hälleflundra. Snaran bör vara försedd med ett långt skaft för att enkelt kunna trä snaran över fiskens stjärtspole. Fisken ligger ofta med stjärten nedåt i vattnet. Det finns snaror för hälleflundra på marknaden men den är inte helt optimala att arbeta med.

Hällesnara

Måttband

Jag använder en tumstock vid måttning av hälleflundra. Den är enkel att placera efter hälleflundrans kropp när fisken är säkrad med hajkrok och snara. Nackdelen är att den rostar men en tumstock klarar utan problem en resa och tumstockar är billiga och bör bytas med jämna mellanrum.

Kroklossare

Kroken kan sitta långt inne i käften på en hälleflundra. På en stor fisk är gapet på hälleflundran stort. Därför är det viktigt att ha en väl tilltagen kroklossare.

Fotografering

När fisken skall fotograferas sker detta bäst efter hajkroken fästs i underkäken och hälleflundrasnaran runt stjärtspolen. Då ligger fisken lugnt vid sidan av båten och man kan i lugn och ro koncentrera sig på att fotografera fisken.

En kyss innan C&R

Kategorier: Havsfiske

Dela

2350 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Per 2020/10/16
The King
Hitta min super spinnare o några till Enkelt att beställa Snabb leverans
Joakim Gille 2020/10/15
bra service
snabba leveranser, bra utbud. en bra butik helt enkelt
Robert Westerlund 2020/10/15
WM-mekanismen
Hej!De redskap som jag beställde kom inom 2-3 dagar och var till min fulla belåtenhet....
Vivianne Norlin 2020/10/14
Recensioner
Snabb och bra service. Mycket nöjd
Ove 2020/10/14
Fiskenät
Fina när, lite trassligt med dubbla över/under telnar. Säker leverans.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50