Trolling efter abborre

För många är abborrfiske personifierat med antingen mete eller spinnfiske men faktum är att trolling många gånger är en nog så effektivt och roligt fiskesätt. Själv har jag trollat abborre i flera års tid och testat en hel del i betesväg. Mesta fisket har jag lagt ner i rätt grunda sjöar med ett fiskedjup runt 2-5 meter. Här nedan bjuder jag på en del fisketips samt vilka beten som rekommenderas till ändamålet.

Fisketips till abborrtrolling

  • Lämplig trollingfart kan variera från 1,5 – 3 knop. När vattnet är varmt gillar abborren mer fart på betet och det motsätta gäller då vattnet blir kallare fram emot hösten. Jag har dock märkt ett tydligt mönster att de större abborrarna gärna vill ha lite lägre fart än de mindre/ mellanstora individerna och då brukar runt två knop vara en bra hastighet att utgå ifrån.
  • Fiska med förhållandevis små beten. Lämplig storlek på vobblers 5-12 cm.
  • Fiska med beten som har en hetsig gång. Detta är ofta nyckeln till framgång.
  • Fiska med relativt lätt utrustning. Då blir fisket både effektivare och roligare.
  • Fiskar man i ett nytt vatten är trolling en bra metod att starta med. Man lär sig snabbt var abborrarna håller till samt hur sjön ser ut i form av djup, bottenstruktur m.m.
  • Med lite träning kan man utan större problem fiska själv med fyra spön utan att använda sidoparavaner. Min strategi är då att använda två spön (gärna lite längre spön) som pekar rakt utåt från var sin sida från båten. Dessa fiskas med längre linutsläpp. Sedan två spön pekande rakt bakåt. Ett av dessa med kortare linutsläpp (ca 10-15 m) och det andra spöet då med längre linutsläpp.
  • Välj ett lämpligt trollingspö.

Fiskedrag till abborrtrolling

1. Mieko Pesa 90F

Mieko Pesa

Denna vobbler har en härlig ettrig gång som verkligen lockar abborrarna till hugg. För mig är detta bete utan tvekan nummer ett när det gäller trollingfiske efter abborre. Det har även visat sig att den har förmågan att locka de större exemplaren till hugg. Vobblern finns i flera olika färgsättningar, både som naturtrogna samt i mer starka lysande färger. Spännande för sommaren blir att testa den nya färgen röd/vit som jag tror kommer vara grymt het. Se vårt sortiment

2. Rapala Countdown 7-9 cm

Rapala countdown

Sjunkande vobbler med mycket hetsig gång som mer eller mindre alltid levererar. Själv fiskar jag gärna denna vobbler med kort linsläpp rakt bakom båten. Se sortiment!

Fin abborre ett par hekto över kilot. Fick den under första trollingpasset i en sjö där jag tidigare fått fina abborrar då jag spinnfiskat. Ett svår fiskat vatten där trollingen öppnade upp nya möjligheter.

3. Rapala Jointed 9-11 cm

Rapala jointed

Denna vobbler har en given plats i beteslådan. Vissa dagar har jag märkt att detta bete kan vara helt överlägsen allt annat. Rapala Wobblers!

Fet och fin abborre som högg en grå/vit färgad Rapala Jointed under en höstdag för ett antal år sedan. Blev inte många abborrar den dagen men de som kom upp var riktigt fina.

4. Westin Platypus 9 cm

Westin Platypus

Ny bekantskap för mig som jag snabbt fastnade för. Vobblern har en härligt vaggande gång som bevisligen gillas av abborrarna. Flera storabborrar har under de senaste åren tagits på detta bete. Westin Wobblers!

5. FKP Gear VibLure/ Savage Gear Fat Vibes

FPK Gear VibLure

Dessa crankbaits lämpar sig även till trolling. De har en väldigt hetsig gång som under vissa omständigheter visat sig vara ruskigt fångstgivande. När vattnet är som varmast om sommaren och abborrarna på jakt högre upp i vattenmassorna är det verkligen läge att fiska med dessa beten, gärna då med ett kortare linutsläpp rakt bakom båtenSe våra crankbaits!

Det finns olika spön som lämpar sig för trolling. Ibland händer det oväntade, denna gång två abborrar som lyckades fastna på samma bete. Betet ett FKP Gear VibLure.

V

Favoriter

    There are no favorites