5 tips för höstens Havsöringsfiske

Lär dig hur du ska gå tillväga vid havsöringsfiske på hösten. Det finns många enkla knep vid havsöringsfiske, från såväl båt som från strandkanten.

Nu sjunker vattentemperaturen och det börjar det bli tid för havsöringsfiske i våra fina skärgårdar uppe i Norrland. Här uppe är vi van att fiska havsöringen framförallt i älvarna och fisket med spinn eller fluga i skärgården är inte speciellt utbrett fast förutsättningarna är riktigt bra. Fisket kan till en början kännas svårt och tröstlöst med stora ytor att fiska av men ju mer du lär dig fiskens mönster om vart dem framförallt befinner sig, vid vilka tider, temperaturer och vattenstånd som fungerar bra, ju större kommer din belöning bli.

Som tips på utrustning så kör jag oftast med ett haspelspö på 8-10 fot där jag använder det kortare spöet vid båtfiske och längre vid fiske från land. Rekommenderad kastvikt ligger någonstans mellan 10-40 gram och det bör finnas lite ryggrad i spöet för att kunna sätta ordentliga mothugg. En haspelrulle laddad med 0.17-0.20 flätlina för långa kast och bra kontakt med betet.

Utrustning för havsöringsfiske

Vill du känna på dem stenhårda huggen och stridbara havsöringarna i skärgården så kommer här några tips på vägen

Sök vatten som rör på sig

Bränningar, strömsatta uddar, rev och sund brukar vara platser där fisken söker föda. Även vikar som framförallt vid kallt vatten håller högre temperaturer än omgivningen kan ge fisk. Använd dig av sjökort och satellitbilder.

Våga fiska grunt

Fisken kan stå inne bland stenar, klippor och gå på riktigt grunt vatten i vikar. Jag har fått fisk nästan uppe på land. En förutsättning för detta är att fiska drag som går att fiska väldigt grunt. Fiska av det grunda vattnet innan du börjar vada så du inte skrämmer fisken. Har du tillgång till båt fiska dig inåt så att du tillslut kan kasta precis vid strandkanten.

Havsöringsfiske på hösten

Hastighet och vevstopp

Våga fiska betet fort och variera gärna hastigheten och det viktigaste av allt gör vevstopp då och då, det är då dem flesta huggen kommer. Ibland följer fisken bara och du kan känna försiktiga stötar i draget, öka farten och sen vevstopp så brukar det kunna smälla.

Beten för havsöringsfiske

Det finns en uppsjö av havsöringsdrag men jag föredrar epoxydrag som oftast har ett bra häng i vattnet och du kan göra vevstopp även på grunt vatten, ex Westins har en mängd bra drag som funkat bra för mig. Färger som fungerar bra är koppar, röd/svart, rosa/vit och grönt. Prova dig fram, byte av färg på samma drag kan leverera. Se till att dragen har dubbla fjäderringar då havsöringen har en tendens att bryta sig loss från kroken annars. Ha alltid med ett bryne då vassa krokar är ett måste.

Beten för havsöringsfiske

Sök fisken aktivt

Fisken finns därute någonstans det gäller främst att hitta dem, fiska av ett område steg för steg principen, stanna inte för länge på samma plats. Byt sen plats till en annan du tror på. Har du fått fisk på ett ställe så brukar det leverera fler gånger. Hittar du en fisk finns där ofta flera fiskar då havsöringen rör sig i stim.

Kategorier: Öringfiske

Dela

2317 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.89 / 5
Se alla recensioner Miekofishing.se
Tomas Hansson 2020/09/23
fiske
mycket bra snabb leverans ska handla mera hos er
Peter Persson 2020/09/23
Nöjd kund
Bra service och snabb leverans
Ingeborg 2020/09/22
Snabb handläggning
Bra varor till vettigt pris. Paketet i min hand 24 timmar efter beställning
Andreas Nilsson 2020/09/22
Beställde fiskedrag
Har inget alls att klaga över. Supersnabb service och leverans. Beställde kl 11 en tisdag och...
Östen Larsson 2020/09/22
Beställning
Första gången jag har beställt varor och det var snabbt och bra levererat och bra priser. Kommer...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
7.50